DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Wouwse molen heeft weer vier wieken

De Wouwse korenmolen ‘De Arend’ staat er weer in volle glorie bij. Afgelopen dinsdag werden de gerepareerde wieken teruggeplaatst en één van de markantste gebouwen van de skyline van het dorp is weer in volle glorie te bewonderen.

 

Sinds enkele maanden werkt een stichting voor de Wouwse molen en die is bezig om fondsen te werven om het monument op te knappen. Tijdens het onderhoud aan de kap kwam de molenmaker tot de ontdekking dat er ook mankementen waren aan het wiekenkruis. Die zijn nu opgelost.

Sponsoring

Eén van de eerste bijdragen voor het restauratiefonds kwam van Theo van der Zijden uit de Greeflaan. Hij wandelt dagelijks langs de molen en kwam op het idee om een sponsoractie te houden gekoppeld aan zijn deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen. ,,Ik liep dit jaar voor de zesde keer en vond het een goed idee om mijn tocht over dagelijks 30 kilometer te combineren met deze actie”, vertelt de fervente wandelaar. Vorige week kon hij aan voorzitter Ton Kuijten van de Stichting Wouwse Molen een bedrag van 260 euro overhandigen. ,,We zijn blij met elke bijdrage, want er moet nog heel wat aan de molen gebeuren voor die helemaal gerestaureerd is”, merkte een verheugde voorzitter op, ,,Dat het wiekenkruis gerepareerd moest worden, was een tegenvaller waar we niet op gerekend hadden, maar dankzij een noodreparatie die weer voor het grootste deel gesponsord werd, kan de molen weer in volle glorie draaien.”

Onderhoud

Inmiddels is ook het schilderwerk ver gereed. Alleen de ramen en deuren moeten nog gedaan worden, maar daar komen vrijwilligers aan te pas. De verf wordt wel gesponsord en zodoende kan het werk met minder kosten worden gedaan. Twee grote klussen moeten op korte termijn nog gedaan worden. Op de eerste plaats is het voegwerk van de molen door weer en wind plaatselijk verzand en uitgespoeld. Daarnaast moet het molendek waterdicht gemaakt worden, zodat de ruimte in de belt voor andere doeleinden gebruikt kan worden. ,,Voor het onderhoud van de molen hebben we nog provinciale subsidie tegoed, maar dat geld moet dit jaar nog besteed worden, anders vervallen die middelen”, zegt Ton Kuijten. De bedoeling is dat er het komende jaar ook een actie van start gaat om ‘Vrienden van de Wouwse molen’ te werven. Binnenkort wordt een flyer gemaakt en worden er mensen benaderd. Voor mensen die lid worden van de ‘vriendenclub’ wordt jaarlijks iets op touw gezet. ,,En we hopen dat veel mensen met ons van mening zijn dat de Wouwse molen moet blijven als gezichtbepalend onderdeel van de Wouwse skyline”, besluit Miranda Nuijten. Zij is secretaris van de nieuwe stichting.

Molenbrood

Bij bakkerij Croonen in de Kloosterstraat kan men voortaan ook molenbrood kopen. Een deel van de opbrengst gaat naar het onderhoudsfonds van de molen. ,,Op die manier wordt de molen extra onder de aandacht gebracht en alle kleine beetjes helpen”, zegt Miranda Nuijten. De plannen om Wouws molenbrood te verkopen, bestonden al langer, maar nu is daar ook werk van gemaakt. Bij de Wouwse bakker zal nadrukkelijk aandacht worden gevraagd voor dit nieuwe brood.