DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Bezoek met NAREKA en IVN de natuur van de Staartse duinen

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide.

Op zondag 25 januari gaat de excursie naar dit geaccidenteerde grensgebied.

Deze wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar wat voorheen het Broedersbos werd genoemd.

De laatste jaren is er veel veranderd. Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren worden percelen bos gekapt. Dit alles komt de biodiversiteit in het gebied ten goede.

Af en toe doet de natuur het zelf; tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd. De gids geeft uitleg over de aantrekkingskracht van een natuurlijker bos.

De excursie start op 25 januari om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt 2 tot 2,5 uur. Carpoolers vertrekken om 9.30 uur vanaf Sporthal Gageldonk in Bergen op Zoom. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen.