DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide in beeld: winnaars fotowedstrijd bekend

Grenspark Kalmthoutse Heide lanceerde aan het begin van de zomer een fotowedstrijd. Fotografen kregen de uitdaging om de stilte in het gebied in beeld te vatten. Zo vestigt Grenspark Kalmthoutse Heide de aandacht op de status als Stiltegebied. Uit bijna 200 inzendingen zijn vier winnaars en acht laureaten geselecteerd door de jury. Naar aanleiding van de internationale Stiltedag op 25 oktober zijn de foto’s in een tijdelijke tentoonstelling in het bos geplaatst. Langs wandelpad Gloriëtte, startend aan kasteel Ravenhof, kan iedereen de beelden ontdekken.

 

De stilte in Grenspark Kalmthoutse Heide is iets om te koesteren. Het is een belangrijke reden waarom mensen het gebied waarderen. We hebben in deze wedstrijd in twee van de vier categorieën daarom de relatie met de mens en met gezondheid gelegd. Dat is bewust omdat we naar aanleiding van corona des te meer merken hoe de natuur een baken van rust en vertrouwen is in een periode waar veel andere zaken onmogelijk worden. De winnaars hebben met dat met fantastische beelden weten vast te leggen.

 

Martin Groffen (Voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide): “De vier winnaars hebben beelden gemaakt die meteen de aandacht trekken. Proficiat aan hen. En dank aan alle deelnemers.”

 

Sereniteit in de ochtendnevel

 

Hanneke Van Camp (winnaar in de categorie Stilte en mens): “Ik ga graag vroeg op pad om vogels en andere dieren te zien ontwaken. Het uitgestrekte landschap van Kalmthout is ideaal om mijn hoofd leeg te maken. Samen met mijn man kwamen we dat echt opzoeken bij het begin van de lockdown in maart. Toen hij geconcentreerd de koekoek in de gaten hield, drukte ik af. De ochtendnevel transformeert het landschap echt. Heerlijk om dat mee te maken.”

Katrien Maervoet (winnaar in de categorie Stilte en gezondheid): “Deze foto is genomen in alle vroegte op de Nationale Feestdag. De weersverwachtingen waren goed en ik was al om 4u15 opgestaan, op zoek naar het perfecte beeld. Ik probeerde de sereniteit van de ochtend goed weer te geven. Uiteindelijk was dit beeld een toevalstreffer. De loper kwam snel voorbij en ik moest meteen reageren. Ik heb uiteindelijk dit beeld gekozen omdat het meteen ook een verhaal vertelt.”

 

Magische momenten

 

Mario Valkenborg (winnaar in de categorie Stilte en natuur): “Ik ben beginnen fotograferen na een stresserende periode in mijn leven. Tijd doorbrengen in de natuur en op zoek gaan naar de atmosfeer die aanwezig is, geeft me veel rust. Die rust is de voornaamste reden waarom ik fotografeer. In de tweede plaats wil ik de magische momenten die ik zo beleef ook meegeven aan anderen. Daarom ben ik erg blij om deze wedstrijd te winnen.”

Ellis Pellegrom (winnaar in de categorie Stilte en landschap): “Ik ben in principe meer een macro-fotograaf. Ik was die ochtend op zoek naar heideblauwtjes om te fotograferen. Het wilde echter niet helemaal lukken. Tot ik van de nood een deugd maakte en ook meer de schoonheid van de zonsopgang zag. Dat was echt een prachtig moment.”

 

Volg wandelpad Gloriette om zelf te verstillen bij twaalf prachtige beelden

 

Deze prachtige boswandeling voert je langs paden met oude dennen, statige beuken en stokoude eiken. Je flaneert door de lanen van het Moretusbos. Het bos werd genoemd naar de eigenaar van het vroegere landgoed, de beroemde Antwerpse drukker Jan Moretus. Het landgoed werd in ere hersteld en het parkbos met rododendrons ademt rust en mysterie uit. Met wat fantasie waan je je terug in de 18de eeuw, toen dames en heren in de lanen rond het barokke lustoord flaneerden. De Gloriëtte, een 18de eeuws pronkgebouwtje dat behoorde tot het kasteel Ravenhof, was vroeger een theehuis en is sinds 1990 een beschermd rijksmonument. Het biedt een prachtig uitzicht op de lanenstructuur en het kasteel.

https://grensparkkalmthoutseheide.com/wandelpad-gloriette/