DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Franciscus Ziekenhuis houdt Open Dag

Voor het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal is 2013 een jubileumjaar. In verband met het lustrum organiseert het ziekenhuis op zaterdag 8 juni 2013 een Open Dag met als thema: `45 jaar Franciscus Ziekenhuis, een reis door de tijd’. Van 10.00 uur tot 15.30 uur staan de deuren open voor iedereen die een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis wil nemen en benieuwd is hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat.

 

Programma

Op de gezondheidsmarkt staan medewerkers met de meest uiteenlopende beroepen klaar om de bezoekers aan de Open Dag de nieuwste ontwikkelingen in de zorg en in hun eigen vakgebied te laten zien. Ook de zorgpartners uit het Poortgebouw zijn daarbij aanwezig. Op de eerste etage kan men een kijkje nemen in de Operatiekamers, op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, in het Klinisch Chemisch Hematologisch Laboratorium en in het nieuwe ultramoderne laboratorium van Medische Microbiologie. Het gevarieerde programma is interactief en biedt activiteiten voor jong en oud. Voor scholieren is de Open Dag bovendien een unieke gelegenheid om zich te oriënteren op het werken in een ziekenhuis: in de directe zorgverlening aan de patiënt, maar ook in een meer ondersteunende rol achter de schermen.

Speciaal voor kinderen

Voor kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet. Zo leren zij spelenderwijs meer over het ziekenhuis. Ook kunnen zij hun arm laten gipsen of een test afleggen om een echte mini bedrijfshulpverlener te worden!

Exposities

Met een aantal exposities neemt het ziekenhuis de bezoekers mee terug in de tijd. 'In de kraam' is een serie van historische foto's uit de vorige eeuw over kraamzorg en -verpleging. De expositie 'Strak gesteven' toont zusters in uniform uit de periode 1880 - 1980. Het fotomateriaal, te vinden langs de route op de begane grond, is beschikbaar gesteld door het Florence Nightingale Instituut. Op de eerste verdieping is ook 'live' te zien welke ontwikkelingen de verpleegkundige uniformen in de loop van de tijd hebben doorgemaakt. In de vitrinekasten in de centrale hal zijn historische medische instrumenten te bewonderen van Medisch Farmaceutisch Museum 'De Griffioen' in Delft.

De route

De activiteiten spelen zich af op de begane grond en op de eerste verdieping. Bezoekers kunnen op twee manieren aansluiten op de route: via de hoofdingang of via de ingang van de Zorgpoort (ingang 2 in het Poortgebouw). Bij binnenkomst ontvangt men een plattegrond, zodat men zelf in eigen tempo de route kan lopen.

Bezoektijden

Om ook de patiënten en bezoekers in de gelegenheid te stellen samen een kijkje te komen nemen bij de verschillende activiteiten wordt het middagbezoek voor de patiënten aangepast aan de openingstijden van de Open Dag, namelijk van 10.00 uur tot 15.30 uur. Dit geldt overigens niet voor de Kinderafdeling en voor de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie, Intensive Care en Hartbewaking. Daar worden de gebruikelijke bezoektijden gehanteerd.

Parkeren

Alle parkeerplaatsen worden opengesteld voor de bezoekers van de Open Dag. Het parkeren is de hele dag gratis.