DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Een kennismaking met Osteopaat John van Zantvliet

Roosendaal / Bergen op Zoom – Sinds 2007 is John van Zantvliet (49) werkzaam als (kinder-) osteopaat. John: “25 jaar geleden ben ik als fysiotherapeut begonnen. Op den duur vond ik dit echter teveel symptoombehandeling. Ik wilde op zoek naar de oorzaak van klachten, want de oorzaak van een klacht zit niet altijd op de plek waar deze zich uit! Zodoende ben ik bij de osteopathie terecht gekomen.”

 

De osteopaat gaat een flinke stap verder dan de fysiotherapeut. Osteopathie is weliswaar ook een manuele (door de handen uitgevoerde) methode, maar is niet alleen gericht op het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren), maar ook op het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en op het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie). Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is, die opgebouwd is uit de bovengenoemde systemen. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu. De osteopaat onderzoekt dus het hele lichaam en gaat daar te werk waar hij de oorzaak aantreft. Hij behandelt de cliënt vervolgens met manuele technieken en / of voedingsadviezen.

Oorzaak

John: “Mensen komen vaak pas laat bij ons terecht, omdat de gezondheidszorg in Nederland alleen curatieve hulp biedt, oftewel gericht is op symptoombestrijding, maar de oorzaak van de klacht niet wegneemt. Het is een dankbare groep mensen om te helpen.” Chronische rug- en nekpijn, uitstralende pijn in armen of benen, hoofdpijn/migraine, whiplash, slechte darmwerking, huilbaby’s en chronische oorontsteking. Bovengenoemde symptomen zijn een greep uit de veel voorkomende klachten waarmee de osteopaat dagelijks geconfronteerd wordt. “Osteopaten kunnen lichamelijke klachten bij mensen van alle leeftijden behandelen, van een trauma bij de geboorte, chronische middenoorontsteking bij jonge kinderen tot artritis bij ouderen. Dit door op zoek te gaan naar de oorzaak. Zo kan het zijn dat darmkrampjes bij baby's veroorzaakt worden doordat bij de geboorte hun schedelbasis te weinig ruimte heeft gehad in het geboortekanaal. Daardoor kan een zenuw of bloedvat in de verdrukking raken. Door het hoofdje te behandelen, verdwijnen de krampjes in het buikje!”

Preventief

John: “Men zou ook meer preventief moeten denken. Dit doen we wel als het over onze apparatuur gaat, denk bijvoorbeeld aan het onderhoud aan de auto. Voor het menselijk lichaam is voldoende beweging belangrijk. Een mens heeft maar tot zijn 18de jaar de tijd om zijn lichaam te vervolmaken. Dit zijn de elementaire opbouwjaren voor kraakbeensterkte, coördinatieve vaardigheden, botsterkte, de opbouw van het spierkorset en de gewrichtsbanden. Jongvolwassenen hebben vaak al slijtageproblemen doordat ze tot hun 18de levensjaar te weinig hebben bewogen. Sport is belangrijk. Het lichaam is gebouwd om te bewegen. Als het lichaam vervolgens (op een goede manier) in beweging kan blijven, dan zal dit de gezondheid optimaliseren. Ook het voedingspatroon van mensen is enorm belangrijk. Verkeerde voeding, zoals suiker en de zgn. E-stoffen in voedsel, kan blokkades veroorzaken die op hun beurt leiden tot pijnklachten op andere plaatsen in het lichaam.”

 

Op maandag, woensdag en donderdag werkt John in Praktijk Tolberg, waar hij nauw samenwerkt met collega osteopaten en fysiotherapeuten, Distelberg 39, 4708 DW Roosendaal, tel. 0165-393321 of 06-23465006, www.osteocare.nl

Op dinsdag en vrijdag bij Physiocare, waar hij samenwerkt met collega fysiotherapeut en voedingsdeskundige Petra Verbrugge en sportfysiotherapeut Bart Huijsmans, De Boulevard Noord 45, 4617 HD Bergen op Zoom, tel. 0164-870037, www.physiocare.nl