DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Bezoek met NAREKA en IVN de natuur van de Steertse heide

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide. Op zaterdag 13 april gaat de excursie naar dit grensgebied.

 

Deze wandeling voert door de landbouwenclaves van de Steertse heide, de Mont Noir en een stukje Kalmthoutse heide. Zelfs in het weekend een stil gebied waar je nauwelijks iemand tegen komt. De Mont Noir in België was gedurende lange tijd eigendom van de familie Carlier, maar nu in bezit van het Agentschap voor Natuur en Bos en opengesteld voor het publiek. Een gebied met een bewogen geschiedenis.

De wandeling voert ook langs de oostkant van de Groote Meer. Daar is goed te zien wat de verdroging doet met vennen die geen ononderbroken kleilaag in de bodem hebben. De nadruk van de excursie ligt op de natuurbeleving, maar de gids zal niet nalaten het een en ander te vertellen over de historie. De excursie start op 13 april om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen. Carpoolers vertrekken om 09.30 uur vanaf Stayokay in Bergen op Zoom. Gezien de toestand van het terrein is waterdicht schoeisel aan te bevelen.