DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Tandarts Ad Hopmans draagt na veertig jaar zijn praktijk over

In oktober 1981 begonnen tandarts Ad Hopmans en zijn vrouw Lianne aan het Torenplein in Wouw een praktijk in het oude postkantoor. Na ruim veertig jaar is het tijd om andere leuke dingen te gaan doen en de praktijk is inmiddels overgedragen aan het tandartsechtpaar Pedro Vieira en Ana Vaz Moreira.

Voor Ad Hopmans was het niet voor de hand liggend om voor tandarts te kiezen. Zijn vader was landbouwer en hij wilde elektrotechnisch ingenieur worden. Daar was wiskunde voor nodig en dat was niet zijn favoriete vak. Toen hij in Nijmegen op de universiteit ingeloot werd had hij de keuze voor tandheelkunde gemaakt. Na zijn studie deed hij eerst enkele maanden ervaring op in Breda bij een tandarts, maar een eigen praktijk trok en in Wouw kreeg hij die kans. ,,Op 23 oktober 1981 zijn we getrouwd en op 29 oktober ging de praktijk open. Veel tijd voor de wittebroodsweken was er niet, want de praktijk moest op tijd klaar zijn voor de behandeling van patiënten”, herinneren beiden zich die tijd. Een mooi voorval was dat ze op hun trouwdag tot de ontdekking kwamen dat er problemen waren in het toilet. Rinus van Merode wilde dat in de middag wel komen maken, precies op het moment dat ze naar de gemeente moesten om te trouwen! Toch kwam alles goed, want op 29 oktober kon het eerste gebit behandeld worden.

Praktijk groeit

 

Hun praktijk begon met nul patiënten en de eersten schreven ze ’s avonds in bij het licht van een schemerlamp, terwijl ze met de inrichting van de praktijk bezig waren. Voor Lianne was het een sprong in het diepe, want ze was eigenlijk onderwijzeres en nu was ze ineens tandartsassistente. Het aantal patiënten groeide al snel en na vijf jaar was het tijd voor een nieuwe praktijk aan het Kromveld met woonhuis. Het aantal patiënten was toen gestegen naar meer dan 2.000 en met twee behandelkamers, moderne apparatuur en een balie annex administratieruimte was dat een hele vooruitgang. Die praktijk aan huis is langzaam verder gegroeid naar 2.600 patiënten en uiteindelijk werd nog een derde behandelkamer aan de zijde van de straat gebouwd. Die groei gold ook voor de kennis van Ad Hopmans. Jarenlang waren er bijscholingscursussen, nieuwe opleidingen en colleges. Zo werd het zetten van vullingen en protheses maken uitgebreid met orthodontie, kennis van gebitsslijtage en parodontologie. ,,Ik wilde altijd de meest moderne kennis houden en het vak in de breedste zin van het woord uit blijven oefenen. Daarom koos ik niet voor specialisme. Het leukste was natuurlijk het contact met de vele patiënten en als die tevreden zijn over hun gebit dan haal je daar voldoening uit.” Dat hij het als tandarts goed deed, blijkt ook uit opmerkingen van patiënten zoals: ‘Het was geen straf om naar de praktijk te gaan’. Lianne werkte de eerste jaren mee in de praktijk, maar na de geboorte van de kinderen kwamen er assistentes en preventieassistentes en administratief personeel. Natuurlijk waren er vernieuwingen in de tandheelkundewereld. Zo werd het vullen met amalgaam vervangen door vullen met composiet. Belangrijk was vooral om tijdig te ontdekken dat er iets mis was met een gebit en om goed te monitoren en zo problemen voor patiënten te voorkomen.

Mooie reacties

 

Tijdens behandelingen vertelde Ad Hopmans altijd wat hij ging doen en waarom. Dat stelden zijn patiënten altijd erg op prijs. Er waren ook, vooral als het om kinderen ging, andere reacties. Zo kwam er eens een moeder met haar kind. Dat kind was er voor de eerste keer en keek wat onwennig rond in de behandelkamer. ,,Nou ga maar zitten, het is de kapper niet”, zei de moeder. Daar heeft hij later nog vaak om moeten lachen. Het werken met kinderen verliep, op een uitzondering na, succesvol. Het contact met en het behandelen van kinderen vanaf twee jaar tot volwassenen van 90+ met al hun gevarieerde eigenschappen hebben ervoor gezorgd, dat Ad Hopmans met voldoening en plezier terug kijkt op al die jaren dat hij in Wouw tandarts was.

Nieuw tandartsenechtpaar

 

Dat werk met patiënten is ook het nieuwe tandartsenechtpaar wel toevertrouwd, want zij hebben elk hun eigen specialiteiten. Bovendien blijven er vertrouwde gezichten, want de assistentes gaan over en blijven hun werk doen. Pedro en Ana komen uit Portugal, maar hebben acht jaar in een praktijk in Friesland gewerkt. Ook Ad Hopmans blijft één dag in de week meehelpen in het eerste half jaar en bezint zich over wat hij in zijn vrije tijd gaat doen. Fietsen, muziek maken, fitness, dansen en spelen bij de fanfare blijft hij in elk geval doen. Verder wordt de familie steeds groter en hebben Ad en Lianne binnenkort vijf kleinkinderen, waarvan er vier in Wouw wonen. Daar zou zo maar eens de aandacht naar uit kunnen gaan. Na een jaartje zal blijken of de week voldoende gevuld is. De afscheidsbijeenkomst op 15 december kon vanwege corona niet doorgaan. Er wordt nog gedacht aan een andere datum, maar dan zeker niet op korte termijn.