DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Op de kubus bij de VVV stond een koffiemolen

In de maand november stond op de kubus bij de VVV een koffiemolen. Niet zo eentje waar grootvader of grootmoeder vroeger gezeten op een stoel de koffie mee maalden, maar een groot model dat gebruikt werd door winkeliers of in cafés om op verzoek de koffiebonen te malen.

Dit was een bijzonder exemplaar, want deze stond vroeger in herberg ‘De Kapel’ in Moerstraten. Daar woonde de familie Hellemons. Dat pand stond op de hoek van de Moerstraatseweg en de Hellegatsestraat. Tijdens de bevrijding van het dorp werd het gebouw zodanig beschadigd dat het na de Tweede Wereldoorlog niet meer is herbouwd. De koffiemolen maakt nu deel uit van de collectie van de heemkundekring en werd geschonken door de familie Hellemons en via Jan Verbogt kregen we dit voorwerp in eigendom. Gezien het verhaal achter de koffiemolen is het natuurlijk iets om te koesteren. Het pand was heel oud, want toen Moerstraten nog een eigen gemeente was, werd het ook als kapel gebruikt, vergaderde er de gemeentemannen en werd er recht gesproken. Jammer dat het pand dus nooit is hersteld. We kregen een aantal oplossingen binnen en daar hebben we een winnaar uit getrokken. Het prijsje van de heemkundekring gaat naar mevrouw Overweel uit Roosendaal.

 

Vanaf 1 december staat er een nieuw voorwerp op de melkbuskubus bij de Wouwse VVV aan de Bergsestraat 1. U kunt tot 1 januari de juiste oplossing inleveren bij de VVV door binnen een briefje in te vullen. Deelname is gratis en de heemkundekring stelt een prijsje ter beschikking. U mag ook uw oplossing digitaal kenbaar maken via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vergeet niet om uw naam en adres te vermelden, zodat wij u kunnen bereiken. De oplossing en beschrijving van het voorwerp kunt u in de maand januari vinden in de uitgave van De Krant.