DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Nieuw in het Tongerlohuys: Mag ik deze dans?

- een expositie over de liefde -

Op vrijdag 10 december opende de tentoonstelling ‘Mag ik deze dans?’ in het Tongerlohuys in Roosendaal. Fotografe en documentairemaakster Marieke de Bra belicht daarin de liefde. Waar men tegenwoordig met snelle swipes de ware hoopt te vinden, had je vroeger in ieder geval de lengte van een dans om te ontdekken of je met iemand een klik had.

Voor deze expositie put Marieke De Bra uit eigen ervaringen; haar ouders leidden Dansschool De Bra, een begrip in Roosendaal. Zelf zocht Marieke haar toevlucht op Tinder. Resultaat is een expositie van uitersten, maar tegelijk heel herkenbaar voor iedereen van diverse generaties. Tijdens de expositieperiode worden diverse activiteiten georganiseerd die gerelateerd zijn aan de expositie; van dans- en datingavonden tot lezingen. Raadpleeg voor de agenda de website van het Tongerlohuys. ‘Mag ik deze dans?’ is te zien t/m 15 maart 2022.

De afgelopen vijf jaar onderzocht fotografe en documentairemaakster Marieke de Bra de liefde. Er is in haar optiek niets zo tweepolig als de liefde; het kan je totaal verlammen en tegelijk onoverwinnelijk laten voelen. Liefde laat je vliegen maar kan je ook totaal op je bek laten gaan. Museum Tongerlohuys biedt Marieke de kans de zoektocht naar liefde tentoon te stellen op de plaats waar deze voor haar ooit begon, haar geboortestad Roosendaal.

‘Een pad dat op zijn zachts gezegd niet altijd over rozen gaat’ zo beschrijft Marieke haar zoektocht naar liefde. De fotoseries van Marieke geven een inkijkje in de verschillende fases die ze in dit proces heeft doorlopen. Haar verlatingsangst vormt daarin een rode draad.

Elk werk gaat op zijn eigen manier over de verbinding met een ander én over de verbinding met jezelf. Want liefde vinden, hoe doe je dat? De ene generatie zocht naar een partner in de dansschool, de andere generatie doet dat op internet of via Tinder. Maar nog veel belangrijker is het vinden van liefde voor jezelf.

Maak in het Tongerlohuys kennis met de verschillen tussen de generaties in het tijdloze thema liefde die Marieke is tegengekomen.

Tentoonstelling is te zien van heden t/m 15 maart 2022. Bestel je tickets via www.tongerlohuys.nl