DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Opening Cultuurproject Sint Jorispad Kruisland

Na een aantal jaren van voorbereiding is het eindelijk zover; het nieuwe Sint Jorispad naast de H.Georgiuskerk in Kruisland wordt geopend met een levensgroot sculptuur van Sint Joris en de draak dankzij een samenwerking tussen gemeente Steenbergen, Dorpsraad Kruisland en parochiekerncommissie H.Georgius Kruisland Sint Annaparochie. De opening staat gepland op vrijdag 12 april 2019 om 14.00 uur aan de Langeweg 2 in Kruisland, gemeente Steenbergen (N-Br).

 

 

 

Het is niet zomaar een wandelpad dat Sint Jorispad gaat heten. Aan dit pad staan twee informatieborden met een historische en een hedendaagse betekenis van het verhaal Sint Joris en de draak.  Moed, Dapperheid en Overwinning vormen een eenheid binnen dit cultuurproject die bij participatie steeds naar voren treedt, nu en voor volgende generaties.

 

Dit zal zich vertalen in actieve bijeenkomsten, verhalenvertellers bij de sculptuur of andere (sportieve) evenementen waarbij het Sint Jorispad en de sculptuur symbolisch betrokken wordt.

 

 

 

Het idee is ontstaan binnen PKC H.Georgius in samenwerking en uitwerking met Dorpsraad Kruisland. Dankzij de Subsidieregeling Stimulering Leefbaarheid van gemeente Steenbergen, het Rabobank Coöperatiefonds, Standlander Buurtcultuurfonds en het DELA Goededoelenfonds kon dit cultuurproject worden gerealiseerd. De realisatie is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van plaatselijke ondernemers die genoemd staan op de informatieborden. De vormgeving van de sculptuur en het bankje met informatiebord is ontworpen door Marly Mulders. Een mooi stukje

 

(verborgen) groen komt tevoorschijn. De ambachtsman als smid is Frank Bogers. Beiden komen uit het dorp Kruisland.

 

 

 

Het Cultuurproject Sint Jorispad heeft tot doel de samenleving te verbinden in samenzijn, het toeristisch en sportief karakter binnen gemeente Steenbergen te verhogen en om belangrijke waarden te noemen om tegenslagen het hoofd te bieden. De sculptuur Sint Joris en de draak, met de verhalen op de borden, biedt een metafoor hiertoe. Het is een combinatie van cultuur, erfgoed en natuur.

 

 

 

Dit cultuurproject heeft een extra dimensie, omdat SDG 16 uit de Agenda

 

2030 eraan is gekoppeld. De Global Goal nummer 16 staat o.a. voor Vrede en Veiligheid die benadrukt wordt bij de waarden Moed, Dapperheid en Overwinning. Bij de opening zal een special guest aanwezig zijn uit Den Haag. Dit is Thea Fierens van het SDG Café/Nederland. Zij is oud-Twee Kamerlid en voormalig VN-medewerkster in New York.

 

 

 

Tijdens de ontwikkelingsfase en het creatieproces is er een schrijven gezonden aan paus Franciscus in Rome. Hij heeft een antwoord gestuurd en zijn zegen uitgesproken over het Cultuurproject Sint Jorispad in Kruisland. Paus Franciscus is de enige paus die een boek heeft geschreven over milieu, een veilige wereld en wereldverbetering, in zijn Geprezen zijt gij!, wat direct linkt aan de intentie van dit cultuurproject alsmede SDG 16.

 

 

 

De opening geschiedt door burgemeester Ruud van den Belt, wethouder Esther Prent, pastoor Hans de Kort en voormalig VN-medewerkster Thea Fierens. Bij de onthulling worden zij bijgestaan door twee prinsessen uit het toneelstuk, Meis Linders en Ellemieke van Osta van RKBS De Zonneberg, dat wordt opgevoerd voor de opening waarbij een reveille wordt geblazen en een percussionist aanwezig zal zijn.

 

 

 

De H.Georgiuskerk in Kruisland zal deze middag geopend zijn tot 16.00 uur met gratis toegang tot de permanente expositie over Sint Joris en de draak op de eerste verdieping.