DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Mannen én vrouwen van staal aan het werk in het Karrenmuseum

Het werken met metaal zal zondag 23 augustus in het Karrenmuseum meer dan ooit als muziek in de oren klinken. U hoort en ziet dan namelijk niet alleen de smeden, een tingieter en horlogemaker aan het werk, maar de leden van de Roosendaalse Valley Sound Big Band zullen ook demonstreren tot wat zij in staat zijn met hun metalen blaasinstrumenten. Met dit prachtige optreden sluit het Karrenmuseum de vierde themadag af van zijn nu al succesvolle Zomer van Ambachten. 

Met de Valley Sound Big Band staat er zondagmiddag 23 augustus een prachtig orkest in het Karrenmuseum dat enerzijds muzikaal technisch zijn mannetje staat en anderzijds als muzikale sfeermaker swingende prestaties levert.Het orkest brengt een aansprekend repertoire met een knipoog naar Sinatra, Duke Ellington, Count Basie en Gordon Goodwin. Ook worden bekende nummers uit de seventies, eighties en nineties gespeeld en laat de bigband ultiem swingen met arrangementen van sterartiesten als Chicago, Robbie Williams, Michael Bublé en Norah Jones. 

Volop enthousiasme

Tijdens de Zomer van Ambachten zette het Karrenmuseum al elke zondag in augustus vele ambachten in de kijker. Zo waren er onder meer glasblazers, houthakkers, houtdraaiers, spantenmakers en een zandstrooikunstenares aan het werk en demonstreerden afgelopen weekeinde vele vrouwen de huisnijverheid van weleer in en rond de boerderij. Publieksmedewerker Katia De Clercq kijkt alvast heel tevreden terug op de afgelopen weken van de Zomer van Ambachten’. “We hebben al bijna tweeduizend bezoekers mogen ontvangen en er heerst bij hen veel enthousiasme over de ambachten. Voor dat laatste doen we het vooral. Het is ons doel om deze ambachten terug in de kijker te zetten en de kennis daarover niet verloren te laten gaan.” 

Vrouwen van staal

Katia De Clercq geeft aan dat zondag 23 augustus een extra feestelijke dag wordt door het optreden van de Valley Sound Big Band. “Maar er is natuurlijk nog heel wat meer te zien, we hebben enkele ambachten in huis weten te halen die nog niet eerder in het Karrenmuseum waren te zien. Behalve onze vertrouwde smid en hoefsmid zal er ook een tingieter aan het werk zijn. Hoewel het thema ‘Mannen van staal’ luidt, zijn er toch ook dames die hun mannetje zullen staan. Zo is er Ingrid van Delden, zaakvoerder van de oudste tingieterij in Nederland die nog in werking is, namelijk Tingieterij Holland. Zij is zelfs tot in China bekroond met awards voor haar vakmanschap. Een andere blikvanger is Elke Op de Beeck, zij toont hier hoe ze horloges en andere uurwerken herstelt. Ze is ook bekend van het VTM-programma Rijker dan je denkt.” 

Workshop tingieten

Net als de andere zondagen kan een beperkt aantal bezoekers in de ochtend tussen 10 en 12 uur deelnemen aan een workshop. Zij leren die ochtend tingieten, inschrijven is verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In het middagprogramma tussen 13 en 18 uur zijn er nog twee rondleidingen voorzien en kunnen bezoekers behalve van de muzikale klanken ook genieten van een drankje op het terras bij de Zomerbar. Meer informatie over de Zomer van Ambachten is te vinden via www.karrenmuseum.be.