DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Karrenmuseum zet vrouwenarbeid in de kijker tijdens Moederdag

Uitgerekend tijdens het weekeinde van Moederdag zet het Karrenmuseum in Essen het traditionele noeste werk van ‘moeder de vrouw’ in de kijker. Op 15 en 16 augustus kunnen bezoekers zien hoe vroeger met de hand de was werd gedaan, hoe koeien werden gemolken en groenten werden ingemaakt. Spectaculaire blikvanger dit weekeinde is de demonstratie zandstrooien, wat gebeurde op zon- en andere feestdagen. 

Terwijl de boer naar zijn akkers trok om het land te bewerken, was het de boerin die in en rond de boerderij voor het vaak kroostrijke gezin en alle huishoudelijk taken zorgde. Zeker in die dagen kon worden gesteld dat er achter elke sterke man ook een minstens zo sterke vrouw stond. Tijdens het weekeinde van Moederdag in Antwerpen, brengt het Karrenmuseum een bescheiden hommage aan deze toch vaak onderschatte huisnijverheid. Zowel op zaterdag 15 augustus als zondag 16 augustus zijn er in het museumpark tussen 13 en 18 uur verschillende vormen van huisnijverheid te zien. Vrouwen houden zich terug bezig met naad en snit, maken op traditionele wijze groenten in, doen de was op ambachtelijke wijze, maken bloemenversieringen en laten zien hoe een koe met de hand werd gemolken. Dit was immers ook een karwei dat vaak voor rekening kwam van de boerin. 

Zandstrooikunst

Hoewel er op zon- en feestdagen nog voldoende werk aan de winkel was voor de boerin en haar dochters, legden zij zich dan ook soms toe op het strooien van sierlijke zandpatronen op de toen nog vaak rode vloertegeltjes in de boerderij. In een herberg in het Vlaams-Brabantse Hekelgem verhief de familie De Boeck vanaf eind negentiende eeuw het zandstrooien tot een regelrechte kunst. Er werd met gekleurd zand gewerkt, afbeeldingen en schilderijen werden nagemaakt en door het zand te fixeren kon het kunstwerk langer worden bewaard. Greet De Boeck behoort tot de vierde generatie van haar familie die de kunst van dit ambacht beheerst en demonstreert haar unieke ambacht twee dagen lang in het Karrenmuseum. Tijdens deze middagen is er ook steeds live muziek in het Karrenmuseum, kunnen bezoekers aansluiten bij rondleidingen en wat lekkers drinken bij de Zomerbar. 

Workshop en lezing

Een beperkt aantal deelnemers kan zaterdagochtend 15 augustus tussen 10 en 12 uur onder leiding van Sofie Broos leren groenten inmaken. Zij zet de aanwezigen al snel aan het werk en toont hoe groenten en fruit kunnen worden ingemaakt. Deelname kost € 10,- per persoon. Zondagochtend 16 augustus houdt Gilbert Vandekerkhove een lezing over de geneeskrachtige werking van planten en kruiden en toont hij hoe hij zelf zalfjes, thee en tincturen maakt. Een bezoek aan de lezing kost € 5,- per persoon. Deelnemen aan de workshop en lezing kunnen uitsluitend via inschrijving via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie is te vinden op www.karrenmuseum.be

Karrenmuseum Essen, Moerkantsebaan 52, 2910 in Essen. Meer informatie via www.karrenmuseum.be, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of +32 3667 11 42. Toegang bedraagt € 3,-, kinderen t/m 12 jaar mogen gratis binnen.