DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Toontje Machielse sluit definitief de deuren

Wouw – Er zijn weinig Wouwenaren die Toontje Machielse niet kennen. Bijna iedereen in het geraniumdorp heeft wel eens de gang gemaakt naar die prettige Doe-Het-Zelf annex huishoudwinkel met die vriendelijke, bevlogen eigenaar die altijd klaarstaat met raad en daad. Én met de juiste materialen, want je kunt het niet zo gek bedenken of de firma Machielse heeft het. Echter niet lang meer, want Toontje heeft besloten om te stoppen.

 

Keurig op tijd voor het interview verschijnt Toontje in de winkel. Op krukken, want hij heeft nog maar net een nieuwe heup gekregen. Met een bewonderingswaardige snelheid beweegt hij zich voort. En dat voor iemand die 71 jaar is. Als hij dan nog zoveel energie heeft, waarom dan stoppen met de zaak waar hij zichtbaar nog zoveel van houdt?

Moeilijke beslissing
“Die beslissing was bepaald geen gemakkelijke”, zegt hij openhartig. “Heel mijn ziel en zaligheid ligt in deze winkel. Onze kinderen, Frank, René en Angela, hebben in het verleden alle drie in de winkel gestaan, maar zijn uiteindelijk een andere richting ingeslagen. Dat respecteer ik en achteraf gezien ben ik er zelfs blij om. Om als lokale winkel met internet te moeten concurreren, valt niet mee. Die stress wil ik hen graag besparen. Thuis heb ik ook de nodige zorgtaken, dus voor mij is nu de tijd rijp om de deuren te sluiten.”

Ouwe schoenen
Daarmee komt er een einde aan een bijzondere periode die begon in 1978, toen Toontje de zaak overnam van Naan en Jo de Visser. “Destijds was het tankstation er al. Het was tevens een smederij, slijterij, olie- en kolenhandel en ijzerwarenwinkel”, somt Toontje op. “De eerste drie jaar heb ik naast de winkel ook nog nachtdiensten gedraaid bij Bac Color. Mijn pa zei: ge mot oew ouwe schoenen niet wegdoen, vor ge gemakkelijke nieuwe èt. Dat advies heb ik ter harte genomen. Eigenlijk was al na één jaar duidelijk dat de winkel een succes was, maar ja, ik heb nou eenmaal veel energie”, lacht Toon. “Pas nadat ik gestopt was met die nachtdiensten, dacht ik: hoe heb ik dat in hemelsnaam volgehouden?”

Hoogtepunten
Vragend naar de hoogtepunten in die ruim vier decennia, antwoordt Toontje zonder aarzeling: “Die eerste vijf jaar dat ik heb samengewerkt met mijn vrouw, Elly! Zij staat echt aan de basis van de zaak. Helaas moest zij om gezondheidsredenen stoppen. Gelukkig heb ik altijd ontzettend fijn personeel gehad. Er heeft nooit een rotte appel tussen gezeten. Ook bijzonder is dat onze oudste kleinzoon sinds januari bij ons werkt. Dat wou hij al jaren en hij doet het hartstikke goed. Ondernemen zit me in het bloed, maar zonder een goed team ben ik nergens. Omdat dit in het verleden altijd al lekker liep, hebben we de zaak ook uit kunnen bouwen.”

Knokken voor uitbreiding
Toontje doelt daarmee niet alleen op de oppervlakte maar ook op het assortiment. In de loop der jaren kwamen er onder andere tuin- en huishoudelijke artikelen, op maat gemaakte kastwanden en een sleutelmakerij bij. “Bij de start bedroeg de winkeloppervlakte slechts 50 m²”, blikt Toontje terug. “Al snel trokken we er een deel van het woonhuis bij. Op een gegeven moment zaten we op 500 m². En nog kwamen we ruimte tekort. Daarom brachten we de huishoudelijke artikelen onder in onze Novy-winkel op de Markt. Zeventien jaar later keerde die afdeling terug naar de Roosendaalsestraat waar ik graag verder had willen uitbreiden. Zestien jaar heb ik daarvoor geknokt, maar de gemeente weigerde mee te werken. Dat vind ik nog altijd jammer.”

Dank je wel!
Verder heeft Toontje Machielse louter goede herinneringen aan zijn dierbare winkel, die straks zal worden gesloopt en waar appartementen voor in de plaats komen. “Werkweken van 100 uur waren geen uitzondering. Toch heb ik alles met liefde en plezier gedaan. Als iemand advies vraagt, geef ik dat. Een mes slijpen? Geen probleem. Een nieuwe stekker aan een stekkerblok zetten? Tuurlijk, rekenen we alleen de stekker. Voor ons vanzelfsprekend, maar kennelijk hebben onze klanten dat toch enorm gewaardeerd. De reacties op mijn aankondiging dat we gaan stoppen, zijn hartverwarmend. Er zijn klanten bij die ik als vrienden beschouw. En ja, die contacten ga ik vreselijk missen. Hen én alle (oud)medewerkers wil ik dan ook hartelijk bedanken voor 41 prachtige en onvergetelijke jaren…”

Fa Machielse Doe-Het-Zelf, Roosendaalsestraat 62, 4724 AD Wouw, tel. 0165-303035
Let op: vanaf het nieuwe jaar houdt Toontje Machielse leegverkoop!!