DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

50 jaar OSBO Auto-onderdelen

Roosendaal – OSBO Auto-onderdelen bestaat dit jaar 50 jaar. Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij dit voor de regio unieke bedrijf, gevestigd aan de Belder 8a in Roosendaal, dat uitgegroeid is tot een groothandel in carrosserieonderdelen ofwel plaatwerk, die levert aan schade- en garagebedrijven in geheel Zuidwest-Nederland. Het bedrijf heeft momenteel 12 medewerkers in vaste dienst.

De leiding is in handen van de broers Peter en Roland van Oosterbosch. Peter woont in Wouw en is lid van het bestuur van de Ondernemersvereniging Wouw, waarnaast hij nog actief is voor de Stichting Wouw Promotie en Harmonie Oranje helpt bij de organisatie van de Muziekfeesten en met het inzamelen van oud papier. Peter vertelt: “Bijzonder is dat wij leveren voor alle automerken en in alle productgroepen, van onderdelen van originele kwaliteit tot en met onderdelen van een alternatieve, goedkopere lijn. Daartussen liggen nog zgn. mq (matching quality)-onderdelen, ofwel orgineel-gelijkwaardige onderdelen. Alle onderdelen zijn nieuw. Het leveren daarvan is onze ‘core business’. Wij zijn een aanspreekpunt, mediair voor alle onderdelen aan de buitenkant van een auto, zoals voorschermen, bumpers, dorpels, lijsten en wieldoppen. Onze kracht is dat wij hier in ons magazijn 10.000 stuks effectief op voorraad en dus direct beschikbaar hebben. En we hebben onze eigen, gratis, bezorgdienst, die bestaat uit 4 bussen.” Roland voegt eraan toe: “Tien jaar geleden hebben we een eigen maatwerkprogramma ontwikkeld, waardoor klanten met een inlogcode kunnen inloggen op onze website, waar zij direct onderdelen kunnen bestellen, lopende orders kunnen raadplegen en hun factuurhistorie kunnen opvragen.”

Groei

Kortom, het bedrijf loopt gesmeerd, hoewel het niet in technische, motorische auto-onderdelen handelt. Dat laatste is niet altijd zo geweest. De vader van Peter en Roland, Frans van Oosterbosch, begon in 1967 met een klein winkeltje in automaterialen, zoals banden, schokbrekers, filters e.d. aan de Noordsingel in Bergen op Zoom. Toen de verkoop daarvan terugliep door de toenemende verkoop van automaterialen bij tankstations, begon hij met de handel in plaatwerk. Dat was in 1976. Vanaf toen groeide de voorraad snel. Zozeer, dat OSBO in 1986 verder gaat aan de Bergsebaan in Heerle. Dan werkt Peter al volop in de zaak mee. Roland gaat eerst studeren, maar stapt later ook in de zaak. In 1999 nemen beide broers het bedrijf van hun vader over. Zij kiezen ervoor om de voorraad verder te vergroten om klanten nog sneller van dienst te kunnen zijn. Weer groeit de zaak uit haar jasje en een nieuwbouw in eigen beheer aan de Belder in Roosendaal is de volgende stap. In 2003 wordt er verhuisd naar de nieuwe ‘one-stop-shop’, met voorraad, kantoor en garage voor de eigen bezorgauto´s onder één dak, op industrieterrein Borchwerf. De locatie is ideaal; dicht bij dealers, schadebedrijven en garages. OSBO hoeft haar klanten die zelf steeds minder voorraad houden, nagenoeg nooit teleur te stellen. Door, naast de eigen effectieve voorraad, gebruik te maken van meerdere aankoopkanalen kan OSBO de meeste onderdelen binnen 24 uur leveren, vaak nog op dezelfde werkdag. Het door Roland ontwikkelde eigen voorraadsysteem geeft altijd een actueel zicht op de ruim 300.000 producten in het assortiment. Dat maakt snel schakelen én leveren van de gewenste onderdelen altijd mogelijk.

OSBO Auto-onderdelen, Belder 8a, 4704 RK  Roosendaal, tel. 0165-303655, www.osbo.nu