DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Saver: Veel meer dan afvalinzameling!

Saver is het meest bekend van de vrachtwagens die elke week in uw wijk de grijze, groene en blauwe bak komen legen. Maar Saver is veel meer. Naast de afvalinzameling voor de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal en Woensdrecht, verzorgt Saver ook gladheidsbestrijding , vegen, reinigen van kolken en ongediertebestrijding. En, niet onbelangrijk, Saver stimuleert het nadenken over slimme manieren om afval gescheiden in te zamelen.

Wie directeur van Saver, Wil van Leijsen, spreekt, treft een bevlogen man: “Toen ik circa 25 jaar geleden in de afvalbranche begon  was net het apart inzamelen van groente- fruit- en tuinafval ingevoerd. Dat was het wel qua ontwikkeling dacht ik toen, maar kijk eens waar we nu staan!”

Omgekeerd inzamelen

Wil van Leijsen voorziet nog vele veranderingen op afvalinzamelingsgebied: “Er ligt een uitdagende doelstelling op ons te wachten. De rijksoverheid heeft alle gemeenten de opdracht gegeven om de hoeveelheid afval per inwoner per jaar terug te brengen naar 100 kilo in het jaar 2020. Nu, in 2015, wordt in heel Nederland meer dan 200 kilo per inwoner, per jaar ingezameld. Dat moet dus in vijf jaar tijd worden gehalveerd. Met de Savergemeenten zijn wij al op de goede weg en gaan wij nu richting de 150 kg per inwoner.  De gemeente Roosendaal overweegt een proef met ‘omgekeerd inzamelen’. Omgekeerd inzamelen betekent dat de nuttige grondstoffen zoveel mogelijk bij de mensen worden opgehaald. Het restafval moeten inwoners dan zelf naar een verzamelplek brengen. Hoe minder restafval je over houdt, hoe minder vaak je naar de verzamelplek moet.” Elders in Nederland worden hier goede resultaten mee gehaald, op weg naar minder dan 100 kg restafval per inwoner.

Samen met inwoners

Op het kantoor van Saver is de uitdaging aangegaan om geen restafval meer weg te gooien. Van Leijsen. “Het aardige is dat als je deze uitdaging aangaat, mensen op een andere manier naar afvalinzameling en hergebruik gaan kijken. We hebben hiermee ook de gemeente en de Rabobank Roosendaal-Woensdrecht geïnspireerd, zij hebben ook het restafval enorm teruggebracht door op kantoor gescheiden in te zamelen. Maar we kunnen het bij Saver niet alleen, we hebben echt de inwoners nodig om de gescheiden afvalinzameling tot een succes te maken. We brengen hier de ontwikkelingen in kaart en zoeken in verbinding met inwoners naar manieren om het te laten werken.”

Kringloop

Saver stimuleert dat producten zo lang mogelijk in gebruik blijven. In eerste instantie door hergebruik: Spullen die nog goed zijn, krijgen een tweede leven via Stichting De Kringloper, het kringloopbedrijf dat aan Saver gelieerd is. En in tweede instantie door hergebruik van materialen die in producten zitten.  Pas als recyclen echt niet meer mogelijk is, moet een product bij het restafval. Wil van Leijsen: “Wat dan nog overblijft aan restafval wordt verbrand om energie mee op te wekken.”  

Meer weten over gescheiden afval inzamelen? Kijk op www.saver.nl en www.afvalscheiden.nu