DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Jolanda van Dijke heeft het stoffeerdersvak in de vingers!

Sint Maartensdijk – Jolanda van Dijke kan alles stofferen wat met stof, leer of kunstleer bekleed is.

 

Zij en haar man Peter de Visser zijn specialist in het repareren en opnieuw stofferen van meubels, bootkussens, caravankussens en bankstelkussens; daarnaast in het op maat maken van matrassen en nieuwe kussens voor boot, caravan en thuismeubilair. “Er zijn steeds minder stoffeerders”, aldus Jolanda. “Nog maar weinig mensen hebben dit zeer specialistische werk in de vingers!” Jolanda wel, zij kreeg het vak met de paplepel ingegoten door haar vader en moeder. Maar het begon al in 1932 met opa van moeders kant. Hij maakte kapok matrassen en herstelde gebruikte matrassen. Ook meubels nam hij onderhanden. Vader Freek van Dijke zette samen met Jolanda’s moeder Bets in 1962 het familiebedrijf voort in de Rotterdamse wijk Charlois. Pa en ma begonnen later ook met het stofferen van bootkussens. In 1992 opende Freek er een zaak bij, in het Vierkantje in Bergen op Zoom. In 1995 namen Jolanda en haar man het bedrijf in Bergen op Zoom over. Twee jaar later verhuisden zij naar Steenbergen en weer tien jaar later vestigde het paar hun atelier aan huis in Sint Maartensdijk, waar ook pa en ma nog zeer regelmatig te vinden zijn.

Ambachtelijk

Jolanda van Dijke stoffeert nog met ambachtelijke vakkundigheid. Haar opleiding heeft zij gehad aan de Rotterdamse stofferings- en meubileringsschool. De meubelstoffeerster heeft zowel de moderne als de klassieke stoffering in de vingers. Ze is zeer bekwaam in het ouderwetse vakwerk. Dat wil zeggen: werken met crin, het koppelen van veren en werken met banden. Jolanda: “Ik heb immers de beste leermeesters in pa, ma, opa en oma gehad.” Een specialiteit is het op maat maken van matrassen en kussens voor in boten. Jolanda: “Een werk dat in de loop der tijd steeds ingewikkelder is geworden. Mensen willen op hun vakantieplek steeds vaker hetzelfde slaap- en zitcomfort als thuis. Daarom werken we veel met zgn. ‘slowfoam’ bovenop het polyether en koudschuim dat we gebruiken voor de vulling van kussens en matrassen. ‘Slowfoam’ past zich aan het lichaam aan.” Omdat bootkussens vaak aparte vormen hebben, gaat Peter op locatie inmeten en maakt hij mallen van papier van de bodem. In het atelier worden de mallen in polyether nagesneden en vervolgens in de gewenste uitvoering gestoffeerd. Jolanda: “We kunnen beschikken over een uitgebreide stoffencollectie met stoffen van onder andere Ploeg en Sanderson. De trend hierin is kleurrijk en we maken nu veel gebruik van ‘outdoor all seasons’ stoffen voor de bekleding van kussens voor loungebedden voor buiten.”

Heeft u interesse in het laten (op)maken van meubelstuk, kussen of matras? Dan kunt u een foto mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; Jolanda en Peter maken aan de hand daarvan een voorlopige prijsopgave. Bent u geïnteresseerd, dan komen ze bij u thuis kijken en brengen zij een stalencollectie stoffen, waaruit u kunt kiezen, mee. Hierna wordt een offerte opgemaakt. Een derde van de prijs betaalt u vooraf, de rest bij aflevering.

Meubelstoffeerderij Jolanda van Dijke, Provincialeweg 11, 4695 RM Sint Maartensdijk, tel. 0166-697155 of 06-53788035, www.bootkussens.com

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur, op zaterdag tot 14.00 uur. Op maandag gesloten. Na openingstijd op afspraak geopend!