DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Een goede houding tijdens zitten, staan en bewegen

De fysiotherapeut is een specialist in het bewegings- en houdingsapparaat. Dat wil zeggen dat die alles weet van bewegingen, dat het menselijk lichaam maakt. Ook wat de beste houding is voor ons lijf, tijdens bijvoorbeeld sport en werk, is bij uw fysio bekend en welke spieren, gewrichten en banden daarvoor nodig zijn.

 

De wervelkolom heeft een natuurlijke curve, bij het lang aanhouden van een slechte houding komt de wervelkolom uit die natuurlijke curve en is (versnelde) slijtage van gewrichten en tussenwervelschijven het gevolg. Om een goede houding tijdens het zitten, staan of bewegen te hebben, dienen de spieren in balans te zijn. Bij een slechte houding is er vaak een zwakte van spieren aan de ene kant en een verkorting van spieren aan de andere kant. De slechte houding is bijvoorbeeld te zien aan de vergrote holle onderrug, de bolle bovenrug en het naar voren hangend hoofd. Als die slechte houding te lang aanhoudt, bijvoorbeeld in de bovenrug, leidt dat niet alleen tot problemen in de bovenrug, maar ook in de schouder. Als de gewrichten niet meer kunnen bewegen door de verstijving, komen de spieren ook niet meer in de optimale lengte en kracht. En zo komt men in een vicieuze cirkel.

Gelukkig is het wel omkeerbaar als u er nog op tijd bij bent! Bij de fysiotherapeut wordt eerst gekeken welke gewrichten verstijft zijn en welke spieren deze verstijving in stand houden. De gewrichten worden losgemaakt indien mogelijk en de te strakke spieren ontspannen en de te lange (zwakke) spieren versterkt door middel van oefeningen. Daarnaast wordt er advies gegeven wat de beste houding is en hoe u dat vol kunt houden.

Bij OrthoMedic kijken we serieus naar elke klacht. We zijn tevens bij elke zorgverzekeraar aangesloten. Mits u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw behandeling niet vergoed wordt.

U kunt contact met ons opnemen via onderstaand telefoonnummer of e-mailadres.

0165-329555 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.