DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Shadows Tribute band The Saints brengt sixties weer naar Nispen

De inwoners van Nispen en omstreken staat een bijzonder concert te wachten en wel op 2 oktober om 15.00 uur in De Gouden Leeuw. Na vijf jaar van afwezigheid treedt deze band van 70 plussers  weer op in het dorp en dat zou zomaar de laatste keer kunnen zijn.

Het is  60 jaar  geleden dat een stel scholieren van de Vlissingse zeevaartschool De Ruyter een band oprichtten onder de naam 'Johnny and the Saints'. De heren slopen destijds stiekem het internaat uit om te kunnen spelen in een dichtbijgelegen muziekcafé, waar hun instrumenten al klaar stonden. Docenten van de zeevaartschool kwamen langs, maar die hielden mooi hun mond dicht…

Uiteindelijk gingen de escapades ten koste van de studieresultaten van sommige bandleden, waardoor de directeur van de zeevaartschool besloot dat het maar eens afgelopen moest zijn. Toen ze klaar waren met hun studie, kozen de mannen voor het ruime sop. Ze waren vaak vele maanden van huis en van de band bleef dan ook niet veel over.

Na jaren op zee, werden begin jaren '80 toch de elektrische gitaren weer afgestoft. Het was sologitarist Frans Jansens uit Nispen die van zijn vrouw de gitaar weer uit de mottenballen moest halen, omdat dat 'leuk was voor de kinderen'.  De gitaar werd gestemd en voorzichtig klonken de eerste noten weer. Jansens was zo enthousiast dat hij contact zocht met zijn oud-bandleden. Zo ontstond de wedergeboorte van The Saints, een Shadows-tributeband, die na 43 jaar nog steeds speelt. Allemaal Zeeuwse zeventigers, op Frans na, maar wel 300 jaar rock-bloed door de aderen. Naast sologitarist Frans speelt  John Vos slaggitaar, Willem de Voogd op drums en Ron van der Meer op bas en vocals. "Iedere twee weken oefenen de heren in het dorpshuis van 's Heer Arendskerke. “Het was en is puur voor onze hobby. We hebben ooit meegedaan aan Europese wedstrijden en slechts bij uitzondering deden we optredens voor het goede doel."

Optreden in Nispen

 

Hoewel de mannen maar eens per jaar optreden voor een goed doel, traden ze eenmalig op in Nispen, waar sologitarist Frans nog steeds woont. Nu, 5 jaar later, willen ze dat graag herhalen.  “Nu kan het nog. Ondertussen spelen we ook nummers van andere instrumentale bands en is het repertoire uitgebreid met veel Rock & Roll uit de jaren 50-60, zoals Elvis, Chuck Berry, Creedence Clearwater Revival, Bill Haley etc.  Kortom: lekker swingen dus”. Al deze hits uit de jaren 50-60 zorgen voor het fijne gevoel van nostalgie. De echte Shadows zijn er weliswaar mee gestopt, maar hun muziek met de herkenbare sound gaat nooit verloren." Dat nooit geëvenaarde geluid wordt levend gehouden door diverse bands, over de hele wereld. "Wij, The Saints , zijn er één van".

Voor de liefhebbers van die sixties-sound is deze groep van 70-plussers dan ook niet te missen. Ze brengen een sound die de rillingen van toen weer naar boven halen. "Een band die er in slaagt om je met een gelukzalig gevoel 'van toen' te overladen", zo omschrijven ze zichzelf. Dat mag je toch niet missen? Kom daarom op  2 oktober van 15.00 tot 18.00 uur naar De Gouden Leeuw in Nispen voor dit unieke concert. De toegang voor het optreden is gratis.