DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Hoofdpijn en fysiotherapie

Hoofdpijn en nekpijn zijn veel voorkomende klachten in Nederland, één op de vijf Nederlanders heeft minimaal een dag in de week hoofdpijn. Heel veel mensen weten niet dat hoofdpijn en nekpijn vaak samen gaan. Klachten aan de nek, kunnen hoofdpijn veroorzaken en andersom. Maar hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door iets in de nek zonder dat je last hebt van de nek. Dit alles maakt dat hoofdpijn vaak een onbegrepen en lastige klacht is voor veel mensen.

Hoofdpijn is onder te verdelen in twee soorten: primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn. Primaire hoofdpijn is hoofdpijn zonder aanwijsbare oorzaak en secundaire hoofdpijn is hoofdpijn met wel een aanwijsbare oorzaak.

 

Vormen van primaire hoofdpijn zijn migraine en spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn en heeft vaak een aantal factoren die dit kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke omstandigheden (werk/thuissituatie) of een verkeerde werkhouding. De kenmerken van spanningshoofdpijn zijn een drukkend gevoel langs de slapen (strakke band gevoel), zeurende hoofdpijn, pijn in nek en schouders en de pijn is mild en wordt niet erger tijdens inspanning. Vaak is dit soort hoofdpijn goed te behandelen door een fysiotherapeut. Ook bij migraine kan fysiotherapie goed helpen naast andere behandelmethodes.

Onder secundaire hoofdpijn valt bijvoorbeeld hoofdpijn na een trauma (ongeluk of val) maar ook hoofdpijn die veroorzaakt wordt vanuit de nek. Vaak is het dan zo dat er een wervel in de nek niet goed beweegt waardoor hoofdpijn ontstaat. De klachten uiten zich dan vaak in hoofdpijn aan één zijde van het hoofd (links of rechts) en uitstraling in schouder, arm en/of tussen de schouderbladen. Vaak ‘schiet’ cervicogene hoofdpijn erin tijdens een verkeerde beweging of dus tijdens een trauma.

 

Deze vorm van hoofdpijn is vaak heel goed te behandelen door een fysiotherapeut.

 

Heeft u vaak hoofdpijn en herkent u zich in een van de genoemde klachten of heeft u vragen over de behandeling bij hoofdpijn? Bel dan naar 0165-329555, app naar 06-18544796 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..