DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Minder blessures en minder lage rugpijn door goede rompstabiliteit

Rompstabiliteit, of in het Engels “core-stability”, beschrijft het vermogen om het centrale gedeelte van je lichaam onder controle te houden tijdens bewegen. Een sterke core zorgt voor een goede houding tijdens bewegen.

Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk een sterke core is voor de veerkrachtigheid van de wervelkolom. De core spieren, oppervlakkig en dieper gelegen buik- en rugspieren, zorgen voor een ondersteuning van de wervelkolom. Je kunt het zien als een tentstok die stevig gehouden wordt door spanlijnen. Als deze spieren (spanlijnen) te zwak zijn of als er een onbalans is in de spieren rond je kern, krijgt een deel (meestal je rugspieren) extra druk te verduren en kan de tentstok niet goed blijven staan. Uw fysiotherapeut kan u stabiliserende oefeningen leren om uw spieren sterker te maken en in balans te brengen.

Een core-stability oefenprogramma vermindert de pijn, verbetert de functionele toestand, verbetert kwaliteit van leven en verbetert het statische uithoudingsvermogen van rompspieren bij iedereen, maar voornamelijk bij mensen met chronische lage rug klachten en hernia patiënten. Dat is goed om te weten, zeker als u hoort bij de 80% van de wereldbevolking die op een moment van zijn of haar leven lage rugpijn ervaart.

Voor de sporter is een sterke core ook zeer belangrijk. De core vormt een groot onderdeel in het overbrengen van krachten van het ene lichaamsdeel naar het andere lichaamsdeel, waardoor het lichaam vooruit komt (lopen, hardlopen, schaatsen etc.) of juist voorwerpen in beweging brengt (iets optillen, krachttraining, gooien etc.). Als de spieren van uw lichaam in balans zijn, is de kans op blessures aanzienlijk lager.

Kom naar Orthomedic voor een intakegesprek en we helpen u graag verder.

OrthoMedic Wouw - tel. 0165-329 555