DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

VLP wint verkiezingen en vormt coalitie met VVD, CDA en GroenLinks

De Vrije Liberale Partij is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart als de grote winnaar uit de bus gekomen in Roosendaal. De partij steeg van acht naar elf zetels. Volgens lijststrekker Arwen van Gestel is de grote winst vooral te danken aan de vele stemmen in de dorpen en de intensieve campagne met vooral lokale mensen.

De Roosendaalse Lijst leed een gevoelig verlies en ging van acht terug naar zeven zetels. Inge Raaijmakers van die lijst noemde de dag na de verkiezingen het vertrek van Toine Theunis en het overstappen van Eric de Regt als de belangrijkste factoren voor het stemmenverlies. De VVD haalde uiteindelijk vier zetels, GroenLinks drie zetels en het CDA eveneens drie zetels. PvdA en D66 elk twee zetels en BurgerBelangen, Forum voor Democratie en Vitaal Liberaal elk één zetel. De ChristenUnie, die tijdens de vorige verkiezingen nog een zetel behaalde, keert niet meer terug in de gemeenteraad.

 

Lage opkomst

 

Waar de gemeente zich wel zorgen over moet maken, is de lage opkomst, want Roosendaal haalde dit keer het landelijk nieuws op TV door het op één na laagste opkomstpercentage van het hele land. Nog geen veertig procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus in de gemeente. De gemeenteraad zal daar in de toekomst iets aan gaan doen, al zijn de meningen verdeeld over de manier waarop dat moet gebeuren.

Coalitie

 

Heleen van Rijnbach en Paul de Beer waren door de partijen gecharterd als informateurs voor de nieuwe coalitie en die maakten op 5 april bekend dat er gekozen is voor een coalitie met VLP, VVD, CDA en GroenLinks, die met 21 van de 35 raadszetel een flinke meerderheid hebben. De Roosendaalse Lijst kwam daardoor na dertig jaar coalitie buitenspel te staan. De beide informateurs werden ook tot formateurs benoemd om het coalitieprogramma voor de komende vier jaar vast te stellen en te onderzoeken wie de wethouders worden. In de voorgesprekken werden al de belangrijkste thema’s voor het programma aangedragen. Wonen, veiligheid, leefbare dorpen en wijken, armoedebestrijding, duurzaamheid en gelijke kansen voor iedereen zullen zeker in het coalitieprogramma terugkomen. Binnen de VLP zal mogelijk Arwen van Gestel wethouder worden, maar waarschijnlijk komt er ook een tweede wethouder van die partij. De formateurs hopen in de eerste of tweede week van mei de zaak rond te hebben.