DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Dry Needling

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in het houding- en bewegingsapparaat. Bij Dry Needling wordt een naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij die Oosterse geneeswijze worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt een hele dunne niet-holle naald gebruikt om een spierknoop aan te prikken en de spier te laten ontspannen.

 

Een myofasciale triggerpoint is een verharding in een strakke band in de spier. Deze verharding, ook wel bekend als ‘knoop’ of ‘spierknoop’, ontstaat vaak door lokale verzuring van de spier. Het triggerpoint geeft lokaal pijn of weerpijn (‘referred pain’) naar een verspreid gebied op je lichaam. Naast pijn kun je ook prikkeling of een doofheid voelen. Een spierknoop kan ontstaan door bijvoorbeeld een overbelasting, flinke blessure (bijv. ernstige enkelverzwikking) of trauma (bijv. botbreuk). Ook triggerpoints elders, organenaandoeningen, gewrichtsstoornissen of emotionele stress kunnen triggerpoints veroorzaken. Als een triggerpoint is ontstaan, zorgt deze meestal voor krachtverlies en vermindering van bewegingsvrijheid en coördinatie.

 

Hoe voelt het aan?

 

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wanneer wordt het niet ingezet?

Contra-indicaties voor Dry Needling:

·          mensen bij wie recentelijk een okseltoilet heeft plaatsgevonden.

·          zwangere vrouwen in de eerste 3 maanden

·          mensen met allergie of angst voor de naalden

Bij patiënten met hart- of bloedvatproblemen zijn we terughoudend.

 

Heeft u vragen over Dry Needing of wil je graag een afspraak maken om het zelf te ervaren?

Bel dan naar 0165-329555 of mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.