DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

 Het jaar 2020 in woord en beeld

Op 1 januari werd het jaar 2020 met geknal en mooi vuurwerk verwelkomd. Niemand had toen enig vermoeden van wat ons in dat jaar te wachten stond. Het leek een mooi jaar te worden, want de economie draaide goed en er stonden heel wat activiteiten te wachten. Ook in de Wouwse dorpen zou het een mooi jaar worden.

Januari

 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 2 januari ontving Stijn van Looveren uit Wouwse Plantage de Jongerenroos. Hij zette zich al jaren op bijzondere wijze in voor de leefbaarheid van het dorp. Stijn was al negen jaar bestuurslid en penningmeester van de Stichting KinderVakantieWerk Wouwse Plantage. Hij zette niet alleen diverse activiteiten op touw, maar zorgde er ook voor dat de financiële toekomst van KVW Wouwse Plantage duurzaam is geborgd. Daarnaast was hij betrokken bij tal van activiteiten in het dorp.

Voor mensen die graag klussen zal de toekomst een stuk moeilijker worden, want op 4 januari meldde De Krant dat de winkel van Toontje Machielse, de ‘Jan Snel van Wouw’, in de loop van het jaar zou sluiten. ,,Ik ben al een jaar of 3 aan het sukkelen met mijn gezondheid, heb afgelopen maand een nieuwe heup gekregen en thuis moet ik voor mijn vrouw Elly zorgen”, gaf Toon Machielse aan. Omdat geen van zijn 3 kinderen de zaak over wilde nemen, had hij besloten om er een punt achter te zetten. Het pand was inmiddels verkocht aan een aannemer uit Zundert en die had ook de nevenstaande woning en het pand van schoenwinkel Van Hoof gekocht, Op het vrijkomende terrein moeten 15 appartementen komen met daarachter garages en een gemeenschappelijk tuin. Met het stoppen van de Doe-het-zelfwinkel verdwijnen ook de benzinepomp en het piepkleine drankwinkeltje. Op 8 november 1978 nam Toontje de zaak over van Naan en Jo de Visser. Hij kocht ook de inventaris en tot het sluiten van de winkel eind november 2020 verkocht hij nog wel eens schroeven en bouten uit die inventaris. Een tijdlang had Toon ook nog een Novy-winkel op de Markt, maar door de verkopen via internet was die niet langer rendabel en werd die gesloten. Op 28 november jl. sloot ook de winkel in de Roosendaalsestraat na bijna 42 jaar.

 

De gemeente Roosendaal liet weten dat er een onderzoek gedaan zou worden naar de verplaatsing van de weekmarkt in Wouw. Dat gebeurde op verzoek van de Roosendaalse Lijst.

 

Wouw kreeg eind januari een wereldkampioen van net 11 centimeter lang. Het ging om een zebravink van vogelkweker Piet Goossens. Hij stuurde voor de wereldkampioenschappen in het Portugese Matosinhos bij Porto een aantal van zijn beste vogels in en werd beloond met een gouden en zilveren medaille.

 

Februari

 

Zondag 2 februari kwamen liefhebbers van vintage, brocante en platen naar een beurs van Rockin' Wouw. Met ruim 125 meter aan stands was dit dé beurs van West-Brabant. Naast allerlei producten zoals vinylplaten waren er allerlei hebbedingen uit de tweede helft van de vorige eeuw, zoals reclameborden, beeldjes en zelfs complete jukeboxen. De vele honderden bezoekers genoten er in ieder geval van. De hele dag werd er muziek gedraaid door een heuse vinyl dj.

De ‘Dag van het Eetplezier’ op zondag 2 februari in Heerle zou meteen de laatste dag in ‘De Afspanning’ worden. ,,Het wordt een drie gangenmenu met kippensoep, een buffet met verschillende hoofdgerechten en als nagerecht een bavarois met ijs en stoofpeertjes. Het idee komt uit België waar elke vereniging en parochiecentrum iets dergelijks op touw zet”, vertelde Zonnebloemvoorzitter Rina Steur.

 

Op 1 maart sloot de De Afspanning voorgoed de deuren en vanaf dat moment moest het centrum van het dorp het zonder horecagelegenheid doen.

De Zonnebloemafdeling Wouw-Wouwse Plantage vierde vrijdag 7 februari het gouden jubileum en om dat op een gepaste manier te doen, nam het bestuur de vaste gasten, vrijwilligers en oud-vrijwilligers mee terug in de tijd. Het hoofdprogramma van de middag was de theatergroep ‘Mooi Weer’ uit Heteren in de Achterhoek. Timo van de Heuvel en Irene van der Aart namen de aanwezigen mee naar maart 1954 met het programma ‘Waar blijft de tijd?’. Met als thema ‘Samen vertellen’ kwamen op vrijdag 7 februari mensen samen om herinneringen op te halen. Dit keer waren ‘kruidenierswinkels vroeger en nu’ aan de beurt. De bedoeling was om een gezellige ochtend te hebben onder het genot van een gratis kopje koffie of thee en lekker te ‘buurten’.

 

Wie dacht dat een schil van 2 meter in 2019 tijdens de Kartoffelwedstrijd in zaal Donkenhof het maximum was, kwam bedrogen uit. Guus Heijmans verbrak zijn eigen record op zondag 9 februari door een schil van 256,5 centimeter te produceren. De winnaar was dolgelukkig, maar liet meteen weten dat hij thuis niet de aardappelen schilt. ,,Dan zitten we ’s avonds om 20.00 uur nog niet te eten”, gaf hij aan. Bij de jeugd ging de eerste prijs naar Mats van den Oever met 65 cm.

 

 

Na wilde plannen om de brandweergarage in de Geerhoek, naast de nieuwe school te bouwen kwam 13 februari het nieuws naar buiten dat de brandweerkazerne naar het uitbreidingsplan De Hoogt zou gaan. Burgemeester Han van Midden maakte dat bekend. De juiste plaats gaf de burgemeester niet aan, maar waarschijnlijk wordt het gebouw geplaatst op een perceel dat tegen de spoorlijn aan ligt.

Carnaval van start Met de optocht van Wouwse Plantage met het motto ‘Grèpt oew kaans’ ging de reeks activiteiten rondom carnaval van start. De kleurrijke stoet met 33 deelnemers, waaronder veel grote wagens uit de hele regio, trok door het dorp en vele honderden mensen langs de kant keken toe.

 

 

Tussen al het carnavalsrumoer nam het Wouwse Orgelfond afscheid van Jan Walraven. In 1978, bij de opening van concertzaal ‘In den Wouwdfluit’, stond Jan Walraven aan de wieg van het Wouwse orgelfonds. Hij bood toen twee geciseleerde orgelpijpen aan. Eén aan pastoor P. Berende en één aan burgemeester P. Sanders, dat was het begin van het Wouwse orgelfonds waar Walraven samen met anderen jaren voor ijverden. Het duurde tot mei 1984 voor het orgel in de Lambertuskerk in gebruik genomen kon worden. Het orgelfonds kreeg toen nieuwe taak om orgelconcerten te organiseren in de Lambertuskerk. Ook daar speelde Jan Walraven een grote rol in. ,,Mede dankzij jou kregen we mooie, bijzondere en kwalitatief hoogstaande concerten”, merkte Sjef van Delft op. Hierna kreeg Walraven het erelidmaatschap uitgereikt en samen met zijn vrouw Loes van Langerak mag Jan levenslang alle concerten in de kerk bijwonen.

Tussen Wouw en Heerle loopt de deels onverharde Doeldreef die aansluit op de Kapelstraat. Dit is een oud pad dat al eeuwenlang de kortste verbinding vormt tussen de beide dorpen. Gemotoriseerd verkeer mag er enkel over als er sprake is van bestemmingsverkeer. Over dit pad lopen ook officiële en drukbezochte wandel- en fietsroutes onder meer uitgezet door SES West-Brabant. Het pad wordt noodzakelijkerwijs ook gebruikt door plaatselijk landbouwverkeer en dat betekent dat de ondergrond zwaar wordt belast en het daardoor flink te verduren krijgt. Regelmatig ligt het pad er zodanig bij dat fietsen eigenlijk niet meer mogelijk is. Daarom vroeg de Roosendaalse Lijst om extra onderhoud voor dit pad.

 

Kobus en Kwiebus, de metershoge melkbussen langs de snelweg, kregen in De Krant van 18 februari de nodige aandacht. De provincie was tegen het plan om de melkbussen op een verhoging te plaatsen aan de rand van de Smalle Beek. Dit omdat ze plaats moeten maken voor de komst van zonnepanelen. De provincie wilde ze richting Bergen op Zoom verplaatsen, maar daar konden de bestuursleden van Wouw Promotie zich niet in vinden. De bussen horen bij Wouw en verwijzen naar de vroegere zuivelindustrie.

 

Op 20 februari vetrokken vijf beelden uit de Lambertuskerk naar een expositie in Paderborn in Duitsland. De heilige Martinus en Gerardus, de beelden van de goddelijke liefde en het geloof en een beeld van de Italiaanse kardinaal Bona werden door experts van het aartsbisschoppelijk museum in Paderborn ingepakt om op 29 mei aan een tentoonstelling deel te kunnen nemen. Die beelden zouden in Duitsland schoongemaakt worden voor de tentoonstelling ‘Peter Paul Rubens en de Barok in het noorden’. De beelden beleefde in 1944 een woelige tijd. Enkele Wouwenaren haalden net op tijd de beelden uit de kerk en verborgen die in loopgraven achter de panden op de Markt. Hierdoor bleven ze gespaard, want de koorbanken en de kerk gingen in vlammen op. Na 25 oktober zouden de beelden terug naar Wouw komen. Door de coronacrisis werd de expositie op een wat andere manier ingericht dan de bedoeling was.

 

Toen begon het carnavalsweekend met als eerste de optocht in Moerstraten met het motto ‘waogde ut erop?’. Ondanks de wind die met heel wat kracht over het dorp blies. Glasvezel, de protesten van de boeren en het komende voetbalkampioenschap waren aangegrepen om een creatie te maken.

 

De optocht in Heerle op maandag 24 februari hoorde met stip tot de beste in jaren. Liefst zeven grote wagens en veel groepen trokken aan de toeschouwers voorbij. De jeugd van het dorp liet bovendien zien dat er voor de toekomst nog heel wat talent te verwachten is. Bij de boerin met kalf op het kerkplein werd in de loop van de avond het leutfeest afgesloten.

In Wouw trok de optocht op dinsdag 25 februari en met het motto ‘Dur zit schot in’ kreeg het dorp een leutstoet die langer en mooier was dan het jaar daarvoor. Opvallend was hier de inzending van Bc Averechts die met een miniatuur grote wagen de straat op kwam eigenlijk gebouwd op het motto van Roosendaal waar alles omgedraaid was.

Traditioneel werd aan het eind van het leutfeest het motto bekend gemaakt voor 2021. In Nispen (Aopelaand) is gekozen voor met motto ‘Hoor tum gaon’. In Heerle werd gekozen voor ‘We gaon dur op uit’. Moerstraten (Mangelpeejenlaand) zal het komend jaar moeilijk krijgen, want met het motto ‘Tis nie t’ouwe’ zullen veel carnavalsvierders er op uit gaan.

Dat zal in Wouw niet anders zijn, want daar werd gekozen voor het motto ‘Tis nie te filmen’. In Wouwse Plantage werd gekozen voor ‘Ut zit wel snor’.

De Afspanning in Heerle werd gekocht door René Heijnen en zijn vrouw Silvia. Zij wilden er een appartementencomplex in maken en nog voor het einde van het jaar moest het complex gereed zijn. In totaal zouden er 9 tot 11 appartementen in het gebouw kunnen. Op die manier kunnen jongeren in Heerle blijven wonen en ook voor senioren biedt het kansen. De woonunits liggen midden in het dorp, naast de supermarkt en tegenover het dorpshuis in de kerk en de sportvoorzieningen.

 

Maart

 

In maart stonden nog de nodige activiteiten gepland maar vanaf 13 maart vielen de activiteiten stil. Corona hield Europa, Nederland en Wouw in de ban. Op dat moment dacht iedereen dat na 14 dagen het ergste wel voorbij zou zijn. Cultureel Centrum ‘De Geerhoek’ in Wouw ging voorlopig tot 1 april dicht. Alle activiteiten die er plaats vonden van de repetitie van muziekvereniging Oranje tot de wekelijkse bridge- en biljartmiddagen gingen tot die datum niet meer door.

Ook in Heerle ging de zaak op slot en het toneelstuk ‘Bokkensprongen’ dat het Volkstoneel op 13 en 14 maart op de planken zou brengen werd uitgesteld. En dat in het jaar waarin de vereniging het 75-jarig jubileum zou vieren.

 

Wat wel door kon gaan was de verschijning van het tijdschrift van heemkundekring ‘De Vierschaer’. In het nieuwste nummer gaf dr. Peter-Alexander Kerkhof een nieuwe kijk op het middeleeuwse Wouw. Hij bestudeerde de cijnsregisters van 1359 en kreeg daardoor een idee van de bewoners uit die tijd. Peter-Alexander Kerkhof is taalwetenschapper in Leiden, maar afkomstig uit Wouw. In het cijnsregister werden de mensen geregistreerd in verband met de afdracht van belastingen. Vaak werden bij de namen kenmerken van bewoners genoteerd en hun afkomst. Hij vergeleek dit register met dat uit 1424 en komt dan vaak dezelfde namen tegen.

 

Corona en ‘Super de Buurt’ Corona hield vooral wat oudere bewoners in de ban en dat betekende voor Super de Buurt in Heerle dat ze een deel van hun vrijwilligers niet in konden zetten. ,,Tot nu toe hebben we de winkel nog kunnen bemensen, maar enkele vrijwilligers hebben gevraagd om de komende weken niet ingeroosterd te worden. Ze beginnen soms bang te worden”, vertelde bestuurslid Ria Jansen. Omdat de scholen dicht zijn, is het bestuur gaan kijken om wat oudere scholieren in te zetten. Op zaterdag werken er al enkele meisjes en de eerste studenten hebben al toegezegd om zo nodig te willen helpen.

 

Eén van de activiteiten die niet door gingen was een lezing van de Stichting Kasteel van Wouw. Die zou op 20 maart gehouden worden en daar zou tekst en uitleg gegeven worden over de plannen voor de grachten en het resultaat van opgravingen in de voorbije 4 jaar. Ook zou een en ander worden verteld over de opgravingen in het bestemmingsplan De Hoogt.

 

In maart was nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van basisschool ‘De Stappen’ in Wouw. Pas eind september zou er bekend zijn of er vleermuizen in het gebouw zaten.

 

Een nieuwe beheerder voor De Schalm

 

Jan Brouwers had geen slechter moment uit kunnen zoeken om het beheer van dorpshuis De Schalm in Heerle op zich nemen. Horeca en zorg combineren, mogelijkheden bieden om samen te komen in het dorpshuis en grotere muzikale activiteiten om Heerle op de kaart te zetten, waren de plannen die Jan Brouwers had bedacht. Hij was de nieuwe beheerder van het dorpshuis en zat vol plannen die hij, na het bezweren van de coronacrisis, ten uitvoer wil brengen.

April

 

Op 1 april was corona niet verdwenen, sterker nog er ging veel meer dicht en er kwamen nieuwe regels. Zodanig dat er helemaal geen activiteiten meer ontplooid werden. Wel kwam er van de Provincie het advies om niet verder te gaan met Zonnepanelen in de Spellestraat. Gezien het bijzondere landschap waren deze panelen niet gewenst. De Dorpsraad was blij met dit negatieve advies.

De Lions Club Wouw zorgde er voor dat kinderen in Wouw in het eerste weekend van april lekker konden kleuren op straat. Niet voor zichzelf, maar voor ouders, grootouders of hulpverleners. Het bedrijf Dronevlucht van Appie Veraart werd ingeschakeld om al die mooie werkstukken te filmen en kinderen gingen aan de slag om de straten met prachtige kleuren te versieren.

 

Het college van Burgemeester en Wethouders legde de gebiedsvisie voor de Bulkenaar vast. Die gebiedsvisie werd opgesteld in samenwerking met het Bravis ziekenhuis. ‘De Bulkenaar’ ligt aan de westflank van Roosendaal, tussen de A58 en woonwijk Tolberg en is 42 hectare groot. Het nu nog voornamelijk agrarische gebied wordt ontwikkeld tot zorglandschap. Met de komst van het nieuwe ziekenhuis op de Bulkenaar wordt ook de verbinding met de A58 voor de wijk Tolberg aan de westflank van Roosendaal verbeterd. Met het vaststellen van de visie heeft het college de voorkeur uitgesproken voor een zuidelijke ontsluiting die in ‘de Bulkenaar’ aansluit op de parallelweg richting de snelweg. Daarmee komt de weg erg dicht bij Wouw te liggen en die moet aansluiten op de Plantagebaan.

 

De jaarlijkse lintjesregen bestond dit jaar uit 2 druppels in de gemeente Roosendaal. Koen Schoenmakers uit Roosendaal en Cobi van Steekelenburg (74) uit Wouw kregen een onderscheiding. Uitreiken was eigenlijk een groot woord, want op 24 april belde burgemeester Han van Midden op om te laten weten dat Cobi de onderscheiding had gekregen. Op een later tijdstip zullen de versierselen nog officieel uitgereikt worden. Na het telefoontje werd door de gemeente een felicitatiebrief en een bos bloemen bezorgd. Cobi is in Wouw geen onbekende. Tussen 1995 en 2019 was ze actief als bestuurslid van de Stichting Cumawo. Zij begon binnen de Stichting als contactpersoon voor de scholen in de kerkdorpen en culturele instellingen. Later werd ze voorzitter en zorgde ze voor een cultuurprogramma op de scholen.

 

Koningsdag op 27 april werd wel heel sober gevierd. Er waren wat activiteiten, maar helemaal ‘coronaproef’. Veel mensen hebben dat niet gezien, maar die kregen een herkansing om de dag opnieuw te beleven. Dat dankzij de enthousiaste amateurfilmer Marijn Mariën. Hij maakte van de dag opnames en maakte er een compilatie van waarin ook Willem-Alexander en zijn gezin een grote rol speelden.

 

Mei

 

Ook mei blonk niet uit door smaakmakende activiteiten. Dodenherdenking was dit jaar in aangepaste vorm. Op 4 mei legde burgemeester Han van Midden namens alle inwoners van de gemeente Roosendaal een krans bij de oorlogsmonumenten aan de Parklaan in Roosendaal en op de hoek van de Luienhoekweg/Moerstraatsebaan in Moerstraten.

Tussen de bedrijven door kwam het nieuws dat het park met zonnepanelen tussen De Wijper en de A58 aangelegd mag worden, want het college en de gemeente hebben een verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

 

Op 5 mei kreeg Johan van Loenhout een hele pagina in de regionale krant om uit te leggen waarom het belangrijk is dat mensen hun inkopen doen bij de lokale ondernemer. Die gedachte probeerde Johan ook via de Facebookpagina’s ‘Wouw helpt Wouw’, ‘Koop Lokaal Wouw’ en een maandelijkse column in De Krant uit te dragen.

 

De Stichting Leefbaarheidsgroep Heerle vond dat het dorp erg gevaarlijk was voor overstekende kinderen en ouderen. Vandaar dat gevraagd werd om een zebrapad aan te leggen en de gemeente stemde er mee in. Half juni zou er een zebrapad komen om kinderen en volwassen veilig van de ene kant van de Herelsestraat naar de andere kant te loodsen. ,,Dat pad komt tussen de Buurtsuper en de kerk (dorpshuis De Schalm). Dit vanwege het feit dat er op dat stuk toch veel wordt overgestoken en het juist daar redelijk druk en onoverzichtelijk is”, vertelde André Jansen, de voorzitter van de Stichting Leefbaarheidsgroep Heerle.

 

Op 11 mei kregen Harry Uitdewillegen en zijn vrouw een hard klap te verwerken. Hun bedrijf aan de Plantagebaan ging bij een brand verloren. Harry Uitdewillegen is in Wouw beslist geen onbekende. Jarenlang zat hij in de Wouwse gemeenteraad en in de agrarische wereld sprak hij zijn woordje mee. Een uitslaande brand verwoestte zijn agrarisch bedrijf volledig. Alleen de woning bleef gespaard.

 

Half mei besloten de Wouwse restaurants in te zetten op afhaalmenu’s om toch nog iets te verdienen. De Pastabar, ‘Mijn Keuken’ en Eetcafé ‘in den Veehandel’ lokten hun klanten op deze manier naar binnen om zo hun lekkernijen aan de man te brengen.

 

Eindelijk een keer leuk nieuws en wel in de tuin van Hans en Leny Overes. Daar stonden fraai bloeiende exemplaren van het Reuzenslangenkruid en de Geranium maderense. Hans Overes heeft na zijn pensionering zijn passie voor het kweken van bijzondere planten weer opgepakt. Er groeide in mei in zijn tuin een drie-en-een-halve meter hoge Echium pininana, het reuzenslangenkruid. In een kas bloeide de Geranium maderense, een ooievaarsbek, met een bloementros van een meter doorsnede met wel duizend bloemen.

 

Juni

 

Café ’t Anker tussen Wouw en Roosendaal viel in juni onder de slopershamer. In 1922 werd het café gebouwd en jarenlang was het een bekend truckerscafé. Het café kreeg onder Sjef Lauwen landelijke bekendheid en na zijn vertrek kwamen er verschillende keren andere eigenaren. De bedoeling was dat er na de sloop een nieuw café zou komen voor vrachtwagenchauffeurs met de nodige voorzieningen.

Terwijl iedereen corona meer dan beu was, kwamen er opnieuw afgelastingen van activiteiten. In Wouw en Heerle/Moerstraten zou geen kindervakantiewerk op touw worden gezet. Dat gebeurde in samenspraak met de gemeente Roosendaal. Ook ‘Wouw on the beach’ werd van het programma geschrapt, waardoor de Markt geen grote drukte kreeg. Toch was het er soms gezellig, want de horecabedrijven namen de ruimte over met terrasjes.

 

De mensen van Garage Sale Heerle lieten verstek gaan vanwege corona, maar Ruben Koevoet en Pierre Kerstens besloten om het evenement waar 250 bewoners aan deelnemen uit te stellen naar zondag 12 september 2021. Toch wilden de beide organisatoren iets van het evenement in stand houden en via een facebookgroep werd het nu voor mensen uit Heerle mogelijk om de spullen die ze wilden verkopen aan te bieden.

 

Op 22 juni besloot de Stichting KinderCarnaval Heerle om niet meer verder te gaan met prins Ruben. De reden was dat Ruben Koevoet te dicht bij het volk zou staan en daardoor niet serieus wordt genomen. Koevoet zelf noemde het onzin. Maar de stichting ging op zoek naar een nieuwe prins. Die was aan het eind van 2020 nog niet gevonden.

 

Een andere klap voor Heerle was dat het gouden internationaal veldhandbaltoernooi niet doorging. De leden van de handbalvereniging hadden er zich enorm op verheugd en het toernooi zou met veel extra activiteiten gepaard gaan. ,,Meer dan 100 teams en ruim 1.000 spelers en speelsters op het terrein bij sporthal Harella is echt niet verantwoord. Daarom konden we maar één besluit nemen en dat is om het toernooi door te schuiven naar volgend jaar”, gaf woordvoerster Marijke van den Berg van Hv Heerle aan.

 

Op 24 juni reikte burgemeester Han van Midden op de Kasteelweide in Wouw de Roosenspeld uit aan René Hermans. Het was voor hem een verrassing, want hij zou de burgemeester een rondleiding op de weide geven. Hij ontving de speld voor het vrijwilligerswerk dat hij verricht voor de Wouwse en Roosendaalse samenleving. De burgemeester somde een reeks van functies op en wees op de meer dan 60 boeken en brochures die René Hermans schreef. Na het overhandigen van de speld kreeg zijn vrouw Adriënne een bos bloemen. ,,De rondleiding hebben we overigens ook nog gemaakt”, merkte René Hermans op.

 

Op 29 juni haalde Peter-Alexander Kerkhof de krant met een artikel over zijn onderzoek naar de middeleeuwse belastingregisters. De Wouwenaar schreef over deze registers de nodige artikelen en ook in de Ghulden Roos van dit jaar komt een artikel over het klooster van Catharinadal.

 

Juli

 

Het beheer van de Wouwse sporthal kwam vanaf 1 juli in handen van Sportfondsen Nederland. Het college van Burgemeester en Wethouders had besloten om het beheer en de exploitatie van 4 binnensportaccommodaties van de gemeente Roosendaal per 1 juli uit te besteden. Door het onderbrengen van de binnensportaccommodaties bij één exploitant kon het beheer efficiënter worden uitgevoerd. Sportfondsen Nederland zal het beheer voor de komende 10 jaar gaan uitvoeren en de gemeente dacht dat dit voor de gebruiker ook de nodige voordelen had. Al snel zou blijken dat dit niet het geval was.

Met een ferme druk op een knop zette de 81-jarige Mart Cales op 2 juli de heimachine bij de nieuwbouw van Leonardushof in Wouw in beweging. Tegelijkertijd strooide een confettikanon de nodige feestelijke snippers over de aanwezigen en het bouwterrein. Onder applaus ging de grommende machine daarna aan de slag om een gat te boren.

 

 

Op 3 juli maakte raadslid Eric de Regt bekend dat hij overstapte van de Roosendaalse Lijst naar de Vrije Liberale Partij (VLP). Volgens BNDeStem zette De Regt met zijn overstap de Roosendaalse politiek op stelten, want de verhouding werd nu 18 zetels voor de coalitie en 17 voor de oppositie. In een paginagroot interview later in de maand vertelde hij waarom hij deze overstap had gemaakt. Hij vond dat hij te weinig vrijheid kreeg binnen zijn partij en dat er niet écht naar hem geluisterd werd. Hij vond dat er soms ook met twee maten werd gemeten als het de stad versus de dorpen betrof.

 

Wouwenaar Wim Reijnders werd op 7 juli geïnterviewd, omdat hij met pensioen ging als directeur/archivaris van het West-Brabants Archief. Wim werd weliswaar in Sluis geboren, maar trouwde met de Wouwse Marie-José Maas en ging in Wouw wonen. Na zijn opleiding tot archivaris werkte hij onder meer in Zevenbergen en Oisterwijk en werd gemeentearchivaris in Tilburg. Een korte tijd was hij daar directeur van het Textielmuseum en in het begin van deze eeuw werd hij gevraagd om de fusie tussen de gemeentelijke archiefdienst en museum Markiezenhof in goede banen te leiden. Later ontstond het WBA. Daar was hij de laatste jaren voor zijn pensioen werkzaam.

‘Restaurant op het Land’ kon dit jaar vanwege corona niet doorgaan en ook ‘Wouw on the beach’ werd afgelast. Daarom bedacht Frenk Theuns een nieuw concept: ‘Restaurant Muziekland’ op het Wouwse platteland. Plannen voor de verdere toekomst had Frenk Theuns toen ook nog. Als het aan hem lag, kwam er in 2021 niet alleen het pop up restaurant tijdens de aspergetijd terug, maar ook in september als Muziekland. En er bestonden plannen voor een culinaire activiteit bij de natuurpoort in Wouwse Plantage.

 

Mensen in een rolstoel en hun begeleiders konden vanaf 17 juli in het dorp Wouw weer op stap zonder voor onneembare obstakels te komen staan. De wandelpaden in het dorp waren voorzien van nieuwe, grote paarse stippen om aan te geven dat ze toegankelijk zijn voor rolstoelen. Op initiatief van Piet van Meel in samenwerking met de Dorpsraad Wouw werden deze paden eerder aangeduid, maar de stippen waren vrijwel overal verdwenen.

 

Vanaf 24 juli was in het Diözesanmuseum in het Duitse Paderborn een tentoonstelling te zien over Pieter Paul Rubens en de barok van het noorden. Op die expositie de 5 beelden uit de Wouwse Lambertuskerk, die eerder waren opgehaald.

 

Eigenlijk had de tentoonstelling al eerder de deuren moeten openen, maar vanwege corona is dit uitgesteld.

De bewoners van De Hoogt lieten op 31 juli weten dat ze boos waren op de gemeente Roosendaal. Ze vonden dat de gemeente de afspraken die gemaakt waren over de invulling van de strook grond tegen de spoorlijn aan haar laars lapte. Op deze strook zouden bedrijven komen met een woonhuis, maar nu lag er een aanvraag voor een loods zonder woonhuis en een aanvraag voor een garagepark. De gemeente liet weten dat dit niet in strijd was met het bestemmingsplan en later in november ging de bouw van de loods gewoon van start.

 

Augustus

 

Begin augustus kwam een ballon, die drie jaar eerder in Moerstraten was opgelaten, weer boven water. Bij de stichting Dorpsfeesten kwam een pakketje uit Oostenrijk aan. In het pakje zaten 2 stukken chocolade, een brief en een ballonkaartje met daaraan de overblijfselen van een oranje en beige ballon. Het waren de ballonnen van Eline Dellevoet die in 2017 het luchtruim kozen in Moerstraten. Eline was toen bijna tien jaar en had natuurlijk nooit verwacht dat haar ballonnen nog eens op zouden duiken.

Op 6 augustus meldde De Krant dat de Stichting KinderCarnaval Heerle op zoek was naar een prins of prinses en dat er ook gezocht werd naar een grootste boer of boerin. Dit nadat in juni prins Ruben uit zijn functie was ontheven.

 

De wandelroute ‘Ster van Wouw’ kreeg op 7 augustus een nieuwe, fraaie folder. Het is een wandeltocht van 14 kilometer die ook in delen gelopen kan worden voor mensen die zo’n afstand niet aan durven. Will Mathijssen zette de tocht ooit uit, maar in de nieuwe uitgave is de informatie verder aangevuld met nieuwe activiteiten. Er zijn ook onderwerpen verdwenen, zoals het Zijdemuseum dat niet meer in Wouw gevestigd is.

 

Ook in de coronatijd bleef het brein van kunstenaar Karel Schrooyen op volle toeren werken. Vooral carnaval gaat hem aan het hart en hij wist het zeker: carnavalsoptochten kunnen gewoon doorgaan! Maar dan wel in een aangepaste vorm, een optocht met miniatuurwagens. Zelf gaf hij het goede voorbeeld. Hij liet zich inspireren door het schilderij dat Pieter Brueghel de Oude in 1559 schilderde met het steekspel tussen de vastentijd en de vastenavond. Uit blokken pir (schuimplaat) vervaardigde hij de figuren, bewerkte deze met houtlijm en schilderde ze. Tenslotte werden de objecten opgetuigd met allerlei symbolen die te maken hebben met carnaval en de vastentijd.

 

Geen Vuelta en Spaanse taferelen in Wouwse Plantage en ook geen ‘Hel van de Pin’. Maar toch een klein beetje Spaans, want de kinderen van Wouwse Plantage konden de hele week aan de slag met spelletjes, speurtochten en watergevechten. Ondanks het coronavirus ging het kindervakantiewerk in Wouwse Plantage gewoon door.

 

Half augustus kwam de VLP met vragen over het groen in de dorpen. En dan niet de gazons en de struiken, maar het onkruid dat op de trottoirs en langs de weg groeide. De gemeente gaf aan dat dit ‘normaal’ groen was, maar nog dezelfde week werd groot materieel ingezet om het overbodige groen in het dorp Wouw te verwijderen.

 

Uit Heerle kwamen klachten over het vrachtverkeer in de dorpskern. Ook daar stelde De Regt vragen over. Hij had dat van dorpsbewoners gehoord. Bij de Leefbaarheidsgroep Heerle was het probleem bekend en er werden gesprekken gevoerd met de politie en de gemeente.

 

Malletkorps ‘Oranje’ uit Wouw startte op 18 augustus met een nieuw muzikaal seizoen. Maar wel op een heel andere wijze dan in het verleden. In de zaal van de Geerhoek maakten 11 muzikanten zich klaar om na 5 weken onder leiding van Djuri den Tuinder van start te gaan. Het was serieus werken al leek het op het eerste gezicht dat het van een leien dakje ging. De repetities waren van korte duur, want toen de tweede golf zich aandiende, werden de repetities weer gestaakt.

 

In de laatste week van de schoolvakantie vond op het Cluzonaterrein nog een activiteit plaats van de Voetbalschool Wouw. Liefst 51 toekomstige ‘stervoetballers’ en twee ‘Lieke Martens’ waren op het Cluzonaveld in Wouw aan de slag. Onder leiding van Jorrit Janssen en 6 jeugdige trainers werd 3 dagen met de bal getraind. Jorrit Janssen, de initiatiefnemer van de Voetbalschool Wouw, begon in oktober 2014 met zijn activiteiten en inmiddels werkt hij met verschillende verenigingen uit de regio. DVO, Hoeven, Meto, Standdaarbuiten en Cluzona.

 

September

 

Omdat dorpswandelingen in de coronatijd geen optie waren, bedacht René Hermans een manier om mensen toch te laten genieten van de schoonheid van het dorp. Amateurfilmer Marijn Mariën ging met 3 camera’s aan de slag en geassisteerd door Adriënne Hermans maakten zij opnames van de wandeling met Hermans als gids. Om de film niet te lang te maken, werd die in delen geknipt. En in totaal 6 delen verschenen op de website van de heemkundekring: www.de-vierschaer-wouw.nl en op de Facebookpagina Oud Wouw-Heerle-Moerstraten-Wouwse Plantage.

Het Derde Wereldbos in Wouwse Plantage werd grondig opgeknapt en meteen voorzien van een andere naam: Nieuwe Wereld. Dankzij vrijwilligers is het weer een mooi natuurproject. Een open tuin met wandelpaden, een variatie aan bomen en in het voorjaar en de zomer een weelderige bloementuin vol wilde, bloeiende planten. Een groep van 14 vrijwilligers is er maandelijks bezig op het terrein en onder leiding van Peter van de Sanden wordt dat onderhoud uitgevoerd.

 

Op zondag 6 september ging de gezinsfietstocht van de Wouwse Molenrijders gewoon door. Deelnemers mochten tussen 10.00 en 16.00 uur vertrekken vanaf café-zalen Donkenhof in de Roosendaalsestraat in Wouw. Daar konden ze een routebeschrijving ophalen en op eigen gelegenheid en met voldoende afstand de tocht van 30 kilometer richting Kruisland rijden. Bij terugkomst in Wouw leverden de deelnemers de routebeschrijving in en kregen ze een gratis consumptie.

 

Sporthal Harella in Heerle vierde in september het tienjarig jubileum met een nieuw logo. Bestuursvoorzitter Johan Pellis gaf aan dat in 10 jaar tijd het aantal sporten in de hal een enorme vlucht heeft genomen. Niet alleen de handbal- en de voetbalvereniging hebben een plaats gevonden binnen het complex. Inmiddels zijn er 2 badmintonverenigingen, is er een tafeltennisclub, kunnen ouderen er sporten en wordt er gedart en gebiljart. Samen met Ruud Segers vormt Johan Pellis het bestuur en hun ultieme wens is dat er ooit een volledige sporthal komt, zodat de handbalvereniging hier de thuiswedstrijd kan spelen. Met het onthullen van twee vlaggen van handbal- en voetbalvereniging en het drinken van een kopje koffie met een gebakje werd het officiële gedeelte afgesloten.

 

De Stichting Vrienden van Carnaval Wouw was de eerste die besloot om het carnavalsfeest in 2021 niet door te laten gaan op de traditionele manier. Er wordt nog gekeken naar alternatieven. De stichtingen uit de andere dorpen volgden al snel het Wouwse voorbeeld. 

In het weekend van 12 september ging ‘Restaurant Muziekland’ van start. De eerste keer kwam zanger en cabaretier Martijn Fischer. Zo’n 400 mensen waren te gast op de eerste avond en ze genoten van de kleine gerechtjes van het shared diner dat werd geserveerd. Het zou allemaal coronaproef zijn, maar de meningen waren daarover verdeeld.

In het kader van de ‘World Clean up day’ gingen op 18 en 19 september vrijwilligers op pad om het dorp Wouw van zwerfvuil en andere rommel te ontdoen. Piet van Meel zorgde voor de nodige spullen en met zakken vol kwamen de ‘Supporters van Schoon Wouw’ terug. De actie kreeg in de loop van de weken daarna een vervolg, want regelmatig waren er mensen met een grijper en een zak in het dorp te zien.

 

Op 18 september kwam er goed nieuws voor basisschool ‘De Stappen’. Er zaten geen vleermuizen in het gebouw en daardoor kon de sloop beginnen. Directeur Rini Damen was bijzonder blij, want nu kon het plan voor een Integraal Kindcentrum verwezenlijkt worden. Toch zou het nog tot eind oktober duren voor de eerste sloopwerkzaamheden begonnen.

 

Oktober

 

Op 3 oktober haalde de Stichting Kasteel van Wouw De Krant. Het college was akkoord gegaan met het plan om voor € 1,3 miljoen de grachten van het Kasteel van Wouw terug te brengen. Die plannen moesten nog wel door de raad bekrachtigd worden. De Stichting Kasteel van Wouw, de gemeente Roosendaal en het Waterschap Brabantse Delta trokken al enkele jaren samen op om het archeologische rijksmonument Kasteel van Wouw boven de grond zichtbaar te maken. In oktober waren de plannen uitgewerkt en dat was de reden dat het college van burgemeester en wethouders akkoord ging met het definitief ontwerp en de raad werd voorgesteld om een krediet van

€ 1.324.688,- beschikbaar te stellen. Dat lijkt veel geld, maar door subsidies, bijdragen van het waterschap en inkomsten uit grondverkoop is de netto-investering voor de gemeente € 128.640,-.

 

In de week van 8 oktober kreeg Wouwse Plantage een eigen huisartsenpraktijk in dorpshuis De Spil. Anne-Fleur Dorman en Monika Bol kwamen op verzoek van Cees van Gent naar het dorp en gaan dagelijks spreekuur houden.

 

Zondag, 11 oktober, was het op de kop af 75 jaar geleden dat de leden van de Katholieke Arbeiders Beweging in Heerle besloten dat ze een eigen toneelclub wilden hebben. Dat zou dit jaar met een speciale jubileumvoorstelling gevierd gaan worden en feestelijkheden zoals een receptie, een feest voor de spelers, een reünie en de uitgave van een boekje met de geschiedenis van de vereniging. COVID-19 zette een dikke streep door alle activiteiten. ,,We zullen alles door moeten schuiven naar 2021”, zegt voorzitter Johan Elst met een diepe zucht. ,,In het voorjaar hebben we al een keer de 2 toneelavonden in De Schalm uit moeten stellen en nu ziet het er niet veel beter uit. Maar wat in het vat zit verzuurd niet.”

 

Half oktober kreeg voetbalvereniging Cluzona uit Wouw een nieuw thuistenue met een moderne en frisse uitstraling, maar ook met een link naar het verleden. Daarbij valt de grote blauwe V aan de voorzijde op. Dit typische Cluzona-kenmerk siert al jaren het blauwwitte Cluzona-shirt, maar is deze keer wat prominenter vormgegeven.

 

Op de Plantagebaan tussen de Wouwse Hil en ’t Hoekske in Wouwse Plantage kreeg eind oktober een laag duurzaam asfaltbeton. Een primeur voor de regio en ook wethouder Inge Raaijmakers had een primeur. Zij reed in een uitstootvrije elektrische wals om die wegstrook rijklaar te maken.

 

De bewoners van de Nieuwstraat in Wouw willen meer veiligheid, want in hun straat wordt te hard gereden, maar ook komt er erg veel verkeer door de straat. Wethouder Cees Lok zei dat de Nieuwstraat in Wouw in 2012 in goed overleg met alle belanghebbende partijen duurzaam veilig was ingericht als 30km/uur-straat met de bijbehorende fysieke maatregelen en een klinkerverharding. Daarom wilde de gemeente niet veel ondernemen.

 

Handbalvereniging Heerle stond half oktober op zondag voor een gesloten deur bij sporthal De Omganck in Wouw. Er moest daar een competitiewedstrijd gespeeld worden en tegenstander Hv Legmeervogels uit Uithoorn moest onverrichterzake naar huis. De kosten van vervoer en de boete van de bond bedroegen € 500. Uiteindelijk gaf de nieuwe beheerder, Sportfondsenaccommodaties Roosendaal, toe dat het hun fout was en de € 500 werd aan Heerle terugbetaald.

 

Wethouder René van Ginderen mocht op 28 oktober met een sloopgrijper het officiële begin maken van de sloop van basisschool ‘De Stappen’. Direct daarna ging sloopbedrijf Konings verder met de werkzaamheden en eind november was de klus geklaard. Toen moest alleen de voormalige bibliotheek nog afgebroken worden.

 

November

 

Op 4 november kwamen de 4 beelden en de 2 engeltjes met het hoofd van Sint Martinus weer terug in de Wouwse Lambertuskerk. Begin dit jaar maakten ze een reis naar het Duitse Paderborn. Daar waren ze te zien op de tentoonstelling ‘Peter Paul Rubens en de Barok in het noorden’ in het Diözesanmuseum. Bijzonder is wel dat de beelden mooier terugkwamen dan dat ze er naar toe reisden. Dat kwam omdat afgesproken was dat het museum de oude waslaag zou verwijderen, zodat de eikenhouten kleur weer naar voren zou komen.

Op 6 november meldde De Krant dat de bouw van Leonardushof prima en snel verliep. De dag tevoren werden de vloerplaten op een deel van het seniorencomplex gelegd. Uitvoerder Jordi van Houdt van bouwbedrijf ‘Aan de Stegge’ uit Roosendaal was tevreden over het verloop van de bouw. ,,We zitten precies op schema”, liet hij weten.

 

De elf-elf-vieringen kregen deze keer ook een heel ander karakter. In Heerle gingen Puitenpliessie John Valkenburg en nar Remco Paesschen ‘dur op uit’ om de lampionnen die de kinderen gemaakt hadden te beoordelen. In het donker fietsen de beide hoogheden een stukje door en om het dorp om de lampionnen van 26 deelnemers aan de wedstrijd te beoordelen. Overal waren er blijde kindergezichtjes als de jury een complimentje gaf.

 

Ook in de andere dorpen waren er activiteiten. In Wouwse Plantage door middel van Facebookfilms en daar bleef het protocol in 2021 hetzelfde als in de jaren ervoor. Prins Erik d’n 1ste gaat zelfs zijn zestiende jaar als prins in.

 

In Wouw bracht een digitale persconferentie via YouTube duidelijkheid over wie er dit jaar de leutscepter gaat zwaaien. Onder het toeziend oog van carnavalsmascotte Janske werden prins Eduward dun Jiste (Ed van Bergen) en adjudant Hannes (Hans de Vogel) gepresenteerd aan de kijkers.

In Moerstraten werd met het motto ‘Tis nie t’ouwe’ het protocol bekend gemaakt. Alle hoogheden van vorig jaar gaan verder in hun functie. ,,In Moerstraten komt dit jaar een ‘nood-carnavalskrant’ om toch wat geld in laatje te krijgen en de inwoners van Moerstraten, of Mangelpeejenlaand, te informeren”, zegt Mark Timmermans van de stichting.

Op 12 november kwamen de plannen voor het Kasteel van Wouw in de commissievergadering van de gemeente. De commissieleden deden er niet moeilijk over en juichten de plannen toe. De enige zorg was dat het project mogelijk niet op tijd gereed zou zijn. Later in de maand was er een raadsvergadering, maar daar was de investering van € 129.000 een hamerstuk.

 

Piet van Meel en Eric de Regt van de VLP-fractie kregen het voor elkaar dat er meer kroonringen voor plastic afval rond de lantaarnpalen in Wouw komen. Piet is al jarenlang de coach van ‘Schoon Wouw’. Een week later ging een groep van de VLP op stap om zwerfvuil op te halen.

 

Sinterklaas kwam dit jaar natuurlijk wel naar ons land, maar de intochten in de dorpen gingen niet door, omdat daar altijd veel kinderen en volwassenen op af komen. Voor Moerstraten was het extra zuur, want daar zou de Sint voor de zestigste keer aankomen. Als alternatief bedacht de Sint dat de kinderen hun schoen op zondag 22 november naast de voordeur mochten zetten.

 

Karel Schrooyen bedacht een speciale Wouwse koek om de mensen wat op te vrolijken. Het werd een Wouwelaer van speculaas. Hij ontwierp een vorm van een speculaaspop met als buitenvorm een melkbus, terwijl daarbinnen een Papboer staat te wauwelen. ,,Naast het feit dat de koek heel lekker gekruid is en versierd met amandelen en krentjes, kan hij ook gebruikt worden als liefdesmakelaar of vrijerskoek”, geeft Schrooyen aan.

 

De krant van 27 november meldde dat als de ondernemer dat wil, hij een migrantenhotel kan bouwen op de plaats waar café-restaurant ’t Anker heeft gestaan. Volgens het bestemmingsplan is dat toegestaan. Het Roosendaalse college liet dat weten na vragen van de VLP-fractie. Ook een feestzaal zou kunnen en er mag een bedrijfswoning komen.

 

December

 

Op 1 december werd het startschot gegeven voor de bouw van Kindcentrum ‘De Stappen’ in Wouw. Dat gebeurde door de ondertekening van de contracten met Robbert van de Sande van De Kok Bouwgroep en Ronny Habraken van Immens Installatietechniek. Ook de kinderen van de leerlingenraad waren aanwezig en zetten hun handtekening op een overeenkomst waarin de bouwers beloofden ’dat het nieuwe gebouw goed en mooi gebouwd gaat worden.

Een dag later werd het nieuws bekend dat het kerkbestuur van de Lambertuskerk een bedrag van

€ 400.000 kreeg van de provincie voor een opknapbeurt van de toren. Met die opknapbeurt is € 850.000 gemoeid. Dankzij ‘Vrienden van het icoon’ is er als € 350.000 binnen. De ontbrekende ton moet de komende maanden bijeengesprokkeld worden. In de zomer van 2021 zou het werk kunnen beginnen.

De gemeente Roosendaal en Waterschap Brabantse Delta lieten op 3 december weten dat het nu menens is met de slotgracht van het Kasteel van Wouw. De 400 jaar oude slotgracht moet 31 december 2021 terug zijn en wordt 20 meter breed en een halve meter diep. Op die manier kan 10.000 kuub water worden opgevangen.

In de maand december zou nog weinig gebeuren en knallend het jaar uitgaan zou ook niet mogen. Vanuit de Pastabar op de Markt werden wel initiatieven ondernomen. Zo zou van elke verkocht meeneemmaaltijd tijdens de kerstdagen een maaltijd aan de voedselbank gedoneerd worden. En om de mensen toch een verzetje te geven werd een initiatief genomen voor een Glühwalk met onderweg erwtensoep, chocomel en glühwein.