DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column Wijkagenten: Donkere dagen.....

Met de mooie (na)zomer nog in ons achterhoofd stevenen we nu in volle vaart af op de herfst en winter. De dagen worden natter, kouder, maar vooral donkerder. Voor veel mensen een tijd om lekker binnen te blijven en de gordijnen op tijd dicht te doen.

 

Voor andere mensen (lees: het inbrekersgilde) een tijd van meer “werk”. In deze “donkere dagen” zien we bij de politie namelijk vaak een stijging in het aantal inbraken.

 

Hoe kunt u de kans op een inbraak verkleinen?

-       Bel altijd 112 bij een verdachte situatie, u kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt is dat niet voor niets.

-       Laat een lamp aan staan wanneer u niet thuis bent en het donker is buiten.

-       Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent.

-       Heeft u een achterom? Sluit ook uw poort goed af en zorg voor verlichting in uw tuin.

-       Laat geen kostbare apparatuur in het zicht liggen.

-       Heeft u struiken rondom uw huis? Zorg dat deze kort zijn. Zo is uw huis voor buren en voorbijgangers goed te zien.

-       Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan. Zo maakt u het naar binnen klimmen moeilijker.

-       Verstop geen huissleutels onder een deurmat of bloempot. Dit soort plekken zijn voor inbrekers geen “geheime” plaatsen.

-       Hang geen adreslabel aan uw sleutelbos. Mocht u uw sleutelbos verliezen dan weet men niet meteen waar ze moeten zijn.

Vooral het eerste punt is voor de politie belangrijk. Ondanks dat wij ook tijdens de donkere dagen surveilleren kunnen wij namelijk niet overal tegelijk zijn. Bewoners die hun eigen buurt in de gaten houden kunnen erg waardevol zijn in het tegengaan van inbraakpogingen. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt, dan is dit ook vaak het geval. Luister naar uw onderbuikgevoel en bel de politie.

 

Dit mag in veel gevallen via 112. Ziet u bijvoorbeeld ‘s avonds tijdens uw laatste rondje met de hond twee mannen in het donker gekleed door de wijk lopen, hebben deze mannen veel aandacht voor geparkeerde voertuigen of de woningen in de straat en gingen ze er snel vandoor toen u ze op merkte? Bel 112. Wij willen deze mensen graag controleren. Niet alleen inbreken is strafbaar, onder bepaalde voorwaarden zijn de voorbereidingshandelingen ook al strafbaar.

 

Ga voor meer informatie naar www.politie.nl en klik op het tabblad “thema’s”. Voor meer informatie over woninginbraken klikt u hierna op “diefstallen”. Hier ziet u een lijst van verschillende sub thema’s met betrekking tot diefstal. In deze lijst vindt u ook “woninginbraak”.

 

Samen kunnen we een hoop voorkomen. Mooie voorbeelden van “samen” zijn de buurtpreventie en “!Alert Roosendaal”. Dit zijn groepen wijkbewoners die samen zorgen voor een veiligere en leefbaardere wijk. Buurtpreventisten houden georganiseerd en zichtbaar, ze dragen gele hesjes met daarop “buurtpreventie”, een oogje in het zeil in de wijk en !Alert Roosendaal is een initiatief waarbij gebruik word gemaakt van Whatsappgroepen. Middels deze Whatsappgroepen hebben wijkbewoners contact met elkaar over verdachte situaties in de wijk. Op deze manier zijn wijkbewoners snel op de hoogte en kan iedereen mee uitkijken als dit nodig is.

 

Wilt u meer informatie over de buurtpreventie of !Alert Roosendaal, ga dan naar www.buurtpreventieroosendaal.nl.

 

Tot in de wijk!

 

Mark Noordink

 

Bob Kool