DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Vierschaer schrijft over veldkapellen en het jaar 1970

De Wouwse dorpen kennen nog maar twee echte veldkapellen. In de Doeldreef en de Spellestraat staan twee kapellen die nog in gebruik zijn. In vroeger eeuwen was dat wel even anders. In het tijdschrift van heemkundekring De Vierschaer wijdt Peter-Alexander Kerkhof een artikel aan die vroegere veldkapellen.

 

Maar meer nog aan de jaarlijkse processie vanaf de kerk door de velden langs de kapellen. Die processie krijgt een extra dimensie, want vaak moesten er mensen meelopen die boete moesten doen voor een vergrijp. Zo liep er in 1508 een boeteling mee met ontbloot hoofd in zijn ondergoed met een zware wassen kaars om boete te doen!

 

Schrijver Kees Bovée zocht in de kranten de berichten over Wouw, Heerle, Wouwse Plantage en Moerstraten op die in het jaar 1970 werden gepubliceerd. Veel mensen zullen zich nog zaken herinneren die toen speelden, zoals de aanleg van het wandelpark aan de Kloosterstraat in Wouw. Een ware handtekeningenactie van de bewoners uit de andere drie dorpen die vonden dat het geldverspilling was, was het gevolg.

Maar ook de afbraak van vier woningen aan de Wouwse markt om een doorbraak te maken naar het uitbreidingsplan Martel kwam in het nieuws, de bouw van buurthuis De Bargie op de plaats waar nu de Jumbo supermarkt staat en de oprichting van de Dorpsraad in Wouwse Plantage. Aan al die zaken wijdt Bovée kort aandacht. Henk Hellegers schrijft over Wouwse zaken die hij vond in de Bossche Krant in het begin van de twintigste eeuw.

De leden van de Wouwse heemkundekring hebben het nummer inmiddels ontvangen, maar wie een los nummer wil, kan terecht bij René Hermans, Martel 6 in Wouw voor een bedrag van vijf euro.