DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Het voorwerp van op de roze kubus was een ‘kroepketeltje’

Op de roze kubus in de etalage van het Heemhuys aan de Bergsestraat 1 in Wouw lag weer een nieuw voorwerp. Het was een ‘kroepketeltje’ of stoomketeltje.

 

We kregen het apparaat in bruikleen van Peter Matthijssen die het jarenlang op de vensterbank had staan.

 

Het was vroeger te huur bij apotheek of de kruisvereniging. In de brander werd spiritus gedaan en dan werd het water in het keteltje opgewarmd, zodat er stoom kon ontstaan. Door de schuin oplopende tuit kwam dan de stoom richting de patiënt, het kleine emmertje ving de eventuele condensdruppels op. Dit medische apparaatje werd ingezet bij aandoeningen aan de slijmvliezen, luchtwegen en bronchitis.

Het werd ook veel gebruikt bij baby’s die moeilijk ademhaalde of veel moesten hoesten. Buiten de wieg plaatste men dan de ketel en de tuit werd door het wiegekleed gestoken en zorgde dat de wieg gevuld werd met stoom. Natuurlijk was dat niet zonder gevaar!

Er kwamen weer goede antwoorden binnen en na loting gaat het prijsje naar Kees van Meel. Hij wist nog dat hij het voorwerp had gezien in het Wit Gele kruisgebouw aan de Schoolstraat en dat de bekende zuster Willibrorda over de werking had verteld.

Sommige mensen dachten aan een klein destilleerapparatuur of de voorloper van een gourmetstel. Die mensen moeten we teleurstellen.

Inmiddels ligt er een nieuw voorwerp op de kubus en u kunt tot 30 oktober de oplossing insturen. Oplossingen kunnen ingeleverd worden bij de VVV in Wouw aan de Bergsestraat 1. Maar ook per mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanaf 1 november ligt er weer een nieuw voorwerp op de roze kubus.