DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Notariële column door notaris Mr Ellen Bongaerts:Mijn 100ste column! Met lustrumwaardig nieuws over de overdrachtsbelasting

Dit is alweer de 100ste column die ik voor deze krant schrijf! En zo net na Prinsjesdag 2020 is er nieuws.

 

Het grootste notariële nieuws van Prinsjesdag en het beste nieuws in honderd columns is dat het kabinet van plan is om starters vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer te laten betalen. Echter, beleggers gaan juist meer betalen: vanaf 2021 gaat voor hen de overdrachtsbelasting van 2 en 6% naar 8%.

Koopt u voor het eerst een woning en gaat u er zelf wonen? Bent u 18 jaar of ouder en jonger dan 35 jaar? Dan komt u in aanmerking voor de vrijstelling overdrachtsbelasting. Dat betekent dat u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen (en geen 2% zoals nu). U moet onmiddellijk voorafgaand aan de levering een schriftelijke verklaring afleggen dat u een starter bent. Als u samen een woning koopt zal per persoon worden beoordeeld of aan alle vereisten is voldaan. Wanneer slechts één van de kopers aan de vereisten voldoet, dan geldt de vrijstelling alleen voor die koper. Stel dat twee samenwoners van 33 en 36 jaar samen (ieder voor de helft) een woning kopen van € 250.000. Dan is de verkrijging met een waarde van € 125.000 door de persoon van 33 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De persoon van 36 jaar betaalt 2% over € 125.000, dus €2.500.

Als u 35 jaar of ouder bent en een woning koopt, dan bent u geen starter meer en geldt de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting niet. Als u zelf in de woning gaat wonen en het uw hoofdverblijf wordt. is wel het verlaagde tarief van 2% van toepassing. Over de zelf-bewoning als hoofdverblijf moet u ook een schriftelijke verklaring afgeven.
Maar als u jonger bent dan 35 jaar en nog niet eerder hebt gebruik gemaakt van de startersvrijstelling, dan kunt u toch gebruik maken van de vrijstelling. U bent dan geen echte starter, maar een jonge doorstromer.

Kopers die ander onroerend goed dan een woning kopen (bijvoorbeeld een bedrijfspand) gaan vanaf 2021 niet 6%, maar 8% overdrachtsbelasting betalen. Ook beleggers die een woning kopen voor de verhuur betalen voortaan 8% overdrachtsbelasting. Dit geldt ook voor ouders die een woning kopen voor hun kind. Die ouders gaan namelijk niet zelf in de woning wonen. Zij betalen vanaf 1 januari 2021 daarom ook 8% overdrachtsbelasting. En ook betaalt u 8% als u later een strookje grond bij uw huis aankoopt of een garage naast uw huis (daarover betaal je nu nog 2%). Alleen als dergelijke ‘’aanhorigheden’’ tegelijkertijd met de woning worden aangekocht, is het tarief van 2% van toepassing.

Het kabinet hoopt met de voorgestelde maatregelen de betaalbaarheid en de toegang tot de woningmarkt voor starters en jonge doorstromers te verbeteren. De tijd zal moeten uitwijzen of de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor hen gaat helpen.

Voor de notaris betekenen de plannen dat meer vragen aan de koper(s) zullen moeten worden gesteld. Zo onderzoeken wij welk tarief aan overdrachtsbelasting van toepassing is. De verschuldigde overdrachtsbelasting moet namelijk bij het passeren van de notariële akte van overdracht op de derdengeldenrekening van de notaris worden betaald. De notaris betaalt die belasting vervolgens weer door aan de belastingdienst.
Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en Eerste Kamer. Het is daarom mogelijk dat er nog details zullen wijzigen.

Bent u van plan een tweede woning, een strookje tuin of garage bij uw huis te kopen? Dan is het waarschijnlijk voordeliger om dat nog dit kalenderjaar te doen. Een starter of jonge doorstromer kan echter beter wachten met de overdracht tot 2021 voor een belastingvrije aankoop. Wat een feest is dat!

 

Notariskantoor Wouw

Lenaertsstraat 24, Wouw

Tel. 0165-301280