DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Kwantumcomputers

De toekomst begint hier ….

 

In samenwerking met ThemaForum Roosendaal organiseert het JTC een academische lezing over ‘kwantumcomputers’. Kwantumcomputers en -internet zijn hot. Veel universiteiten en bedrijven bouwen mee aan deze ‘computer van de toekomst’, die berekeningen kan oplossen waar zelfs een supercomputer miljoenen jaren over zou doen.

 

Maar wat is eigenlijk ‘kwantum’? Hoe rekent een kwantumcomputer: die onbegrijpelijke wereld van het hele kleine met allerlei rare effecten - en dan daarmee rekenen, hoe doe je dat?

 

Maar we maken het ook praktisch: wat heb je eraan? Heel veel sneller rekenen, of op een heel andere manier rekenen, is dat nuttig? Wat voor problemen zou een kwantumcomputer kunnen helpen oplossen?

 

In hun lezing van 19 november aanstaande nemen Anne-Marije Zwerver en Sophie Hermans je mee in de kwantumwereld. Ze leggen op een interactieve manier uit hoe een kwantumcomputer werkt, hoe je geheime boodschappen kunt versturen over een niet te kraken kwantu internet en hoe kwantumcomputers worden gemaakt.

 

De sprekers Anne-Marije Zwerver en Sophie Hermans werken beiden als PhD-student bij QuTech, een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO, onder wetenschappelijke leiding van Ronald Hanson. QuTech is in 2013 speciaal opgericht is om binnen een paar jaar een werkend prototype kwantumcomputer te realiseren. Het is een van de meest vooraanstaande researchcentra ter wereld op dit gebied. Meer informatie over QuTech en het onderzoek naar kwantumcomputers vindt u op https://qutech.nl/academy/.

 

De lezing staat open voor belangstellenden. U kunt zich aanmelden bij info@jtc-roosendaal, onder vermelding van ‘lezing 19 november’.

 

Datum: 19 november 2019

 

Tijd: 15.30 - ca 16.30 uur

 

Locatie: JTC, gebouw Schneiderlaan – parkeren aan de Commandobaan

 

Entree gratis