DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

NISPEN is weer SCHOON!

Op vrijdag 22 maart heeft Nispen onder een geweldig zonnetje het dorp voor het  derde jaar op rij schoongemaakt. Jong èn oud waren aanwezig bij de aftrap in het OpenLuchtTheater achter de kerk om vervolgens in groepen het dorp in te trekken en allerlei soorten zwerfvuil te rapen en te verzamelen tot een forse berg. Op deze middag, die duurde van 12.00 uur tot 15.00 uur hoefden de Nispenaren eens NIET te doen aan afvalscheiding vooraf, want de gemeente Roosendaal haalde rond 16.00 uur de berg afvalzakken in één keer op. Dat druiste enigszins tegen de disciplines in, want via een speciaal project hadden de leerlingen van basisschool De Linde juist die scheiding tot een speerpunt gemaakt. Bij de ludieke opening door gelegenheidsduo Ria en Ad bleek die kennis tot in de haarvaten van het jeugdig volkje te zitten. Daarbij gaven de kinderen feilloos aan in welke afvalbak welk soort vuil behoorde te gaan. Een opvoedend praatje over losliggende stenen en een grindpad en een goed ingezongen afval-lied maakten de deelnemers enthousiast voor wat hen te wachten stond.

 

Met knijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes trok de meute door het dorp, dit onder begeleiding van de juffen, hulpouders, vrijwilligers en verkeersregelaar. Een groepje van vier volwassenen trokken zelfs de Nispenseweg af om via de N’Oop terug te keren. Hun opvallendste vondst was wel het grote aantal poepzakjes, die in bermen in plaats van daarvoor bestemde afvalbakken lagen. Een teken van aandacht voor hondenbezitters: toon ook respect voor de onaangename producten van uw dier en draag bij aan een schoner milieu.

 

Vanaf 14.00 uur stroomde het schoolplein weer vol met terugkerende groepen, die mede door het voorjaarszonnetje wel toe waren aan een versnapering in de vorm van limonade, koffie of thee met peperkoek, beide op duurzame wijze gepresenteerd en mede mogelijk gemaakt door bakkerij Suijkerbuijk. Een afsluitend toespraakje van Roosendaals wethouder Inge Raaijmakers had naast lof voor de kinderen en alle vrijwilligers ook nog een verrassing in petto. De wethouder reikte namelijk de oorkonde uit aan de Nispense school, die behoort bij het keurmerk Schone School.

 

De werkgroep Nispen Schoon!, bestaande uit Manon en Andrew Boshouwers, Gré van Wesel en Ad van Hees, is een samenwerking tussen de school en het Bewonersplatform Nispen met als doel bewustwording over afvalproblematiek te bevorderen. Deze opschoondag is daar een mooi voorbeeld van en ook functioneert inmiddels de TroepGroep, een grote groep vrijwilligers die op gezette tijd het afval in en rondom Nispen te lijf gaan. Her en der worden al geluiden gehoord van ‘Hé, het is toch wel opvallend schoon in Nispen!’ Eens te meer een bewijs dat afval ruimen loont.

 

Heeft U ook belangstelling om in Nispen zwerfvuil op te ruimen stuur dan even een berichtje naar de Troepgroep via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u eens een rondje met ze meelopen dat kan. De Troepgroep is terug te vinden op Facebook via https://www.facebook.com/troepgroepnispen .

 

 

 

AH/22-03-2019