DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Column dierenkliniek De Schelde: Maagdilatatie en maagtorsie bij de hond

Een maagdilatatie is een maag die snel in omvang is toegenomen doordat er in korte tijd een te grote hoeveelheid lucht of voedsel en/of water is opgenomen. Door deze uitzetting wordt de lediging door middel van het opboeren van lucht of door braken verhinderd. Een maagtorsie is nog een graad erger en vaak het gevolg van een maagdilatatie. Deze ontstaat doordat de uitgezette maag gaat draaien om zijn as en hierdoor wordt lediging (zowel naar slokdarm als naar dunne darm) helemaal uitgesloten met allerlei gevolgen. Het is een acute levensbedreigende aandoening waarbij zo snel mogelijk moet worden ingegrepen. De aandoening wordt meestal gezien bij grote honden met een diepe borstkas zoals de Duitse dog, Rottweiler, Dobermann, etc. 

 

Hoe ontstaat het?

Inspanning dus uitlaten of spelen net voor maar meestal net na de maaltijd is de grootste risicofactor. Vermijd dit dus ten alle tijden. Andere risicofactoren zijn het type voedsel, de hoeveelheid voedsel, de frequentie van eten geven en schrokkerig eten.

Wat zie ik aan mijn hond?

De hond is in eerste instantie erg onrustig en aan het hijgen en probeert te braken meestal zonder resultaat. De hond loopt met een bolle rug en kan veel kwijlen. Opzetting net achter de linker ribboog, eventueel uitbreidend naar achter is een tweede symptoom. In een later stadium wordt de hond sloom, benauwd en raakt in shock. Al meteen bij de eerste klachten is noodzakelijk een dierenarts te bellen.

Wat is de behandeling?

Bij dilatatie is een maagslang inbrengen en afhevelen van de maaginhoud meestal afdoende; bij een torsie zal een spoedoperatie moeten plaatsvinden. Snel en accuraat handelen is noodzakelijk om afsterven van maagwandweefsel te voorkomen. Hoe langer er wordt gewacht met handelen hoe minder kans op volledig herstel. De kans op overlijden ligt, ook bij snel ingrijpen, op ongeveer 30 %.

Preventie

Bij gevoelige rassen kan de maagwand op jonge leeftijd worden vastgehecht, zodat de verdraaiing niet meer kan optreden; tijdens de sterilisatie van een jonge teef kan deze chirurgische procedure in dezelfde operatieochtend worden doorgevoerd. Bel ons voor nadere informatie als u een hond hebt met extra risico.

 Dierenkliniek De Schelde

Zoomvlietweg 8, Heerle

Wouwsestraatweg 1, Bergen op Zoom

Tel. 0165-328516