DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

‘Het goede gesprek’ bij dementie, Themabijeenkomst georganiseerd door Alzheimer West-Brabant en coöperatie DELA

Het onderwerp uitvaart en levenseinde is niet gemakkelijk, zeker niet wanneer er sprake is van iemand met dementie. Onder mantelzorgers leven veel vragen en onzekerheden. De Alzheimer cafés van Alzheimer West-Brabant en coöperatie DELA organiseren samen met geestelijk verzorger Els Cornelissen een speciale themabijeenkomst in Roosendaal, met als titel ‘het goede gesprek’.

Bespreekbaar maken

Hans Steinebach, bestuurslid van Alzheimer West Brabant: “Het bespreekbaar maken van uitvaart en levenseinde stelt mensen in de gelegenheid zich goed voor te bereiden. Die voorbereiding kan veel onzekerheden en zorgen wegnemen.” Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: hoe kun je mensen met dementie betrekken bij een afscheid? En, wat kun je alvast regelen rondom de uitvaart? Petra van der Gaag, regiomanager coöperatie DELA “We zijn erg blij met deze samenwerking en aandacht voor dit onderwerp. Als coöperatie streven wij naar een waardig afscheid voor iedereen. Onze ervaring leert dat het bespreekbaar maken van de uitvaart hieraan bijdraagt.”

Praktisch advies

Els Cornelissen heeft vanuit haar achtergrond als geestelijk verzorger bij St. Elisabeth Roosendaal veel ervaring op het gebied van zingevingsgesprekken met dementerenden en hun mantelzorgers. Tijdens de bijeenkomst deelt zij haar ervaring en geeft zij praktische adviezen om een gesprek aan te gaan. Coöperatie DELA vult dit aan met de zaken die rondom de uitvaart die besproken kunnen worden. Petra van der Gaag: “Met dit programma hopen we te inspireren en veel goede gesprekken mogelijk te maken. Het is belangrijk om mooie woorden met elkaar te delen, want waarom zou je wachten?”

Alzheimer café

Maandelijks vindt er een Alzheimer café plaats in de gemeentes Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht. Een plek waar mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en belangstellenden samen komen. Tijdens deze informele bijeenkomsten ontvangen zij informatie over dementie en kunnen zij ideeën en ervaringen uitwisselen.

De themabijeenkomst ‘Het goede gesprek’ vindt plaats op:

·          Dinsdag 26 februari | 19.00 uur - 21.00 uur

Kapel van Wiekendael | Kalsdonksestraat 89 | Roosendaal

Meer informatie: Hans Steinebach, Alzheimer West Brabant, telnr. 06 – 57018385 email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.