DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Leren doe je samen!

RSG ’t Rijks wil elk kind uitdagen om zijn of haar talenten te ontdekken en te ontwikkelen in een veilige, zorgzame en duurzame omgeving, zodat met plezier kan worden geleerd.

“We zeggen: Leren doe je samen! 1).We zijn zorgzaam en hulpvaardig. 2). We maken vrienden. 3) We werken planmatig, gestructureerd en gedisciplineerd. 4). We staan fouten toe en leren ervan.  5). We hebben aandacht en respect voor elkaar.”

Ervaringsgericht leren

Zodra je als kind geboren wordt, ga je vanzelf leren. Je doet je ogen open en kijkt rond. Je ziet en hoort hoe je ouders, broertjes of zusjes tegen je praten, rondlopen en spelletjes met je doen. Dit wil jij ook en je gaat ze nadoen. Je ontdekt je handen en gaat aanraken en voelen; je zet je eerste stapjes en gaat lopen; je maakt je eerste geluidjes en gaat praten. Meestal gaat dit niet in één keer goed. Je leert door vallen en opstaan. Een beetje hulp van iemand die het al wel kan, komt dan goed van pas. Op die manier ontdek je waar je goed in bent; waar je nog extra aan moet werken. Welk talent je ten volle wilt benutten. Leren doe je samen! Samen dromen, denken, durven en doen!

Ontdekken, onderzoeken, ondernemen

’t Rijks is een school waar je mag ontdekken, onderzoeken en ondernemen. Wij geloven dat je leert door samen aan de slag te gaan met je klasgenoten onder de bezielende leiding van je meester of juf. Je gaat aan de slag met vraagstukken waarbij je mag experimenteren, onderzoeken en overleggen. Je mag ook gewoon kijken hoe anderen dit hebben gedaan en daar van leren. Nadoen noemen we dat. De vraagstukken komen voort uit het de echte wereld. We werken nauw samen met bedrijven en instellingen en de vragen die hen bezig houden; daarnaast gaan we aan het werk met de vraagstukken die overal ter wereld aandacht vragen, zoals vrede, voedsel, energie, klimaat en armoede. Vraagstukken die dringend om oplossingen vragen.

Brugklas kiezen

Op RSG ’t Rijks hebben we verschillende typen brugklassen. Zo zijn er mavo brugklassen, havo brugklassen en vwo brugklassen. Er zijn ook brugklassen waarbij jij de kans krijgt om te laten zien welk niveau het beste bij jou past mavo/havo of havo/vwo. In deze brugklassen krijg je nog een jaar de tijd om te ontdekken welk niveau het beste bij jou past. Je mag op basis van het basisschooladvies en wat voor jou het beste past zelf bepalen naar welke brugklas je wilt gaan. Hoe dit precies in zijn werk gaat, vertellen we tijdens onze voorlichtingsavonden en doe-middagen.

Plusprogramma kiezen of niet?

Nadat je het type brugklas gekozen hebt; mag je op ’t Rijks ook nog een plusprogramma kiezen. Zo kun je kiezen voor sport, kunst, techniek (technasium of bèta challenge), wetenschap en tweetalig onderwijs. Kinderen waarvan al bekend is dat zij talentvol zijn op het gebied van muziek, dans en beeldende kunst kunnen kiezen voor de vooropleiding conservatorium of kunstacademie. Dit geldt ook voor kinderen die talentvol zijn in een bepaalde sport. Hun lesprogramma’s worden verbonden met het oefenprogramma van hun sport of kunstdiscipline. Op die manier zetten we een accent op ieders talent. Je mag ook kiezen voor een oriënterend programma. Je krijgt dan van alle disciplines een deel, zodat je kunt ontdekken wat het best bij je past.

Doorstromen en overstappen

 

Op RSG ’t Rijks haalt één van elke drie leerlingen een diploma dat een niveau hoger ligt dan het oorspronkelijke advies van de basisschool. Dit komt omdat de leerlingen uit groep 8 in het eerste leerjaar nog helemaal mogen laten zien wat ze waard zijn.  Daardoor komen zij in het tweede jaar een niveau hoger uit. De helft van onze leerlingen maakt gebruik van deze mogelijkheid. Daarnaast is er een grote doorstroom van leerlingen van mavo naar havo (40 %) en van havo naar vwo (10 %). Een ander aspect is de begeleiding van leerlingen. Kinderen worden gekend en erkend. Na schooltijd kunnen leerlingen onder het toeziend oog van de leraren studeren op school. De school verzorgt dit en er zijn geen extra kosten aan verbonden voor ouders. Bij specifieke leermoeilijkheden zijn er individuele coaches beschikbaar.

Thuisgevoel

Op RSG ’t Rijks voelen kinderen zich als snel thuis. Door de goede begeleiding, de warme sfeer en de overzichtelijk ingedeelde afdelingen voelen leerlingen zich veilig en geborgen. De school zorgt voor regelmaat en duidelijkheid. Niet voor niets gaven de leerlingen in 2018 de school een 9 ½ als rapportcijfer voor hun gevoel van veiligheid.

Data doe-middagen en informatie avonden op ’t Rijks;

Doe-middag cultuurklas: presentatie door en voor leerlingen podiumkunst en beeldende kunst woensdag 16 januari 2019

Informatieavond Wetenschapsklas donderdag 17 januari 2019

Doe-middag mavo+ en Bèta Challenge Programma woensdag 23 januari 2019

Informatieavond topsporttalenten (LOOT) woensdag 23 januari 2019

Informatieavond Vooropleiding kunsten] woensdag 23 januari 2019

Doe-middag technasium woensdag 30 januari 2019

Informatieavond tweetalig lyceum (havo en vwo) vrijdag 8 februari 2019

ALGEMENE INFORMATIEAVONDEN

 

maandag 25 februari 2019
aanvang: 19:00 uur
voor ouders en leerlingen uit Bergen op Zoom, Halsteren e.o.

dinsdag 26 februari 2019
aanvang: 19:00 uur
voor ouders en leerlingen uit Bergen op Zoom, Halsteren e.o.

woensdag 27 februari 2019
aanvang: 19:00 uur
voor ouders en leerlingen uit Woensdrecht e.o. en Wouw e.o.

donderdag 28 februari 2019
aanvang: 19:00 uur
voor ouders en leerlingen uit gem. Steenbergen, gem. Tholen