DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Het Heuvelplein moet een gezellig dorpsplein worden

ESSEN – Wat moet er met het Heuvelplein gebeuren ? Het is één van de centrale vragen waarop de gemeenteraadsverkiezingen van zondag in Essen een antwoord op moeten geven.  Vooral N-VA/PLE maakt een duidelijke keuze : het plein moet een gezellige ontmoetingsplaats worden.

Het gemeentebestuur plaatste in de voorbije dagen het project “Veerkrachtige Dorpen” in de kijker.  In dat kader worden de Essenaren aangezet om mee na te denken over het versterken van de ontmoetingsfunctie van het plein. Ook oppositiepartij N-VA/PLE vindt het positief dat een denkproces wordt opgestart over de rol van het Heuvelplein. “Het verbaast ons wel dat daar nu pas werk van wordt gemaakt,” stelt gemeenteraadslid Tom Bevers, “want wij hebben 10 jaar geleden al een plan voorgesteld om te komen tot een gezellig plein, toen nog met de collega’s van Groen.  Maar het CD&V/sp.a-bestuur heeft al die tijd halsstarrig vastgehouden aan het Heuvelplein als parking, niet als ontmoetingsplaats.” Tijdens de zomermaanden kijken heel wat Essenaren dan ook met enige afgunst naar de terrasjes die op de pleinen in de buurgemeenten elk jaar opnieuw verrijzen, terwijl er in het centrum van Essen alleen plaats is voor geparkeerde auto’s.  

 

As Nieuwstraat verleggen

 

Ook bij het afsluiten van de doorgang van de Watermolenstraat naar het Heuvelplein deed N-VA/PLE een concreet voorstel om het Heuvelplein opnieuw in te richten. “Het is bijzonder jammer dat de kans die het afsluiten bood niet werd aangegrepen om het plein helemaal anders aan te pakken.  De as van de Nieuwstraat kan verlegd worden.  Daardoor ontstaat aan beide kanten van de straat ruimte.  Als het plein dan parkeervrij wordt, kan het mooi en gezellig worden gemaakt. En de enkele parkeerplaatsen die verdwijnen kunnen achter het gemeentehuis nog opgevangen worden,” zo licht N-VA/PLE-kandidate en buurtbewoonster Kirsten Van Houtven toe. “Hopelijk wordt de kans nu wel aangegrepen om van de ‘Heuvelparking’ iets moois te maken.  In de debatten bleek dat alleen CD&V nog voorrang geeft aan de parkeerfunctie van het plein.  Dat heeft alvast het voordeel dat de kiezer een duidelijke keuze krijgt,” zo besluit Tom Bevers.