DWD-MediaDWD-Media

informatief / betrokken / overzichtelijk

Fotoclub Wouw viert jubileum met bijzondere foto-expositie

Met een bijzondere foto-expositie vraagt ‘Fotoclub Wouw’ in het eerste weekend van november aandacht voor het veertigjarig jubileum. Naast foto’s van de eigen leden, is er werk te zien van drie gastfotografen en van de leerlingen van de groepen acht van de twee Wouwse basisscholen.

 

 De tentoonstelling wordt zaterdag 3 november om twee uur ’s middags officieel geopend in cultureel centrum De Geerhoek en tot vijf uur kunnen bezoekers er gratis terecht en ook meestemmen bij de strijd om de mooiste foto. Tijdens de opening is er een speciaal optreden van de kinderdansgroep ‘Vive la danse’ onder leiding van Linde Hanny. Zondag 4 november is de expositie geopend van elf tot vijf uur. In de foyer van het gebouw hangen de foto’s van de eigen leden, maar in de grote zaal van het gebouw komt de jubileumbijdrage. Van onderwaterfotograaf Raymond Wennekes uit Roosendaal. Er komen speciale afdrukken die de magie laten zien die het onderwaterleven uitstraalt.

 

De Roosendaalse vakfotograaf Bram Visser specialiseerde zich in portretfotografie en van hem komen er een vijftiental werken te hangen. Tenslotte zijn er foto’s te zien van Johan van de Watering, eveneens uit Roosendaal. Hij heeft zich toegelegd op macro- en landschapsfotografie. Zondag zijn zowel Wennekes als Van de Watering zelf aanwezig om de bezoekers te vertellen over hun werk.

De fotoclub telt op dit moment veertien leden en die laten elk vier foto’s zien die ze het afgelopen jaar gemaakt hebben, terwijl daarnaast een serie kettingfoto’s is te zien, waarbij de leden steeds reageren op een foto die een collega heeft doorgestuurd. In een diapresentatie zijn de foto’s die de leden maakten naar aanleiding van het maandthema te zien. Het jubileum was daarnaast aanleiding om foto’s rond het thema ‘Foto 40’ toe te voegen.

Jeugd betrekken

Om de jeugd te betrekken gingen enkele leden van de fotoclub naar basisschool ‘De Stappen’ en de ‘Baayaert’ om in de groepen 8 te vertellen over fotograferen en om de kinderen warm te maken om foto’s in te sturen voor de expositie. Het thema van hun inzending moet ‘Wow’ zijn. De leerkrachten van de Stappen besloten om met hun groep het dorp in te gaan en zo alvast de eerste plaatjes te schieten. Die foto’s zijn te zien in de grote zaal bij de vakfotografen. De bedoeling is dat de foto’s worden beoordeeld en ook bezoekers mogen een stem uitbrengen. Voor de mooiste foto van elke school is een prijs beschikbaar. Behalve de fotoclub is ook de Wouwse videoclub aanwezig en die laat tien films van eigen bodem zien.

De fotoclub Wouw kwam in 1978 voort uit activiteiten van buurthuis De Bargie. Op initiatief van de toenmalige Bargiecommissie werd deze club in het leven geroepen. De vereniging ging vanaf het begin aan het werk om de leden te stimuleren om de kwaliteit van hun foto's te verbeteren. Op de clubavond werden foto's beoordeeld, er werd ingegaan op fototechnieken en er werden foto-opdrachten uitgevoerd. 

Om ook de Wouwse gemeenschap op de hoogte te houden, werd besloten om één keer per jaar een expositie te houden, maar de club werkte ook mee aan tentoonstellingen van andere verenigingen. In menig openbaar gebouw in het dorp waren en zijn trouwens producten van leden van de fotoclub permanent te zien.